Målskytten Linus Wahlqvist (6) och Daniel Sjölund firar IFK Norrköpings 1–1-kvittering mot Falkenberg.
Målskytten Linus Wahlqvist (6) och Daniel Sjölund firar IFK Norrköpings 1–1-kvittering mot Falkenberg.

IFK Norrköping är klart för kval till Europa League och fortsätter jaga Malmö FF i den allsvenska guldstriden.Men Daniel Sjölund kunde redan nu ha fått se fram emot Champions League med IFK Mariehamn.Om han gjort ett annat val.

Mittfältsveteranen spelade fram till båda målen när IFK Norrköping till slut lyckades ta alla tre poängen mot Falkenberg via 2–1 hemma på Östgötaporten.

Ett resultat som betyder...

... att IFK Norrköping är sämst trea i allsvenskan 2016 och tar minst lilla silver.

... att kvalspel till Europa League nästa sommar är fixat.

... att avståndet till tabellettan Malmö FF är nere i fyra poäng med tre omgångar kvar att spela.

... att Falkenberg definitivt är ur allsvenskan och får börja om i superettan.

"Kul för hela Åland"

Minus det sista, bara trevligheter för Sjölund, 33. Men roligast av allt var annars, när det kom omkring, att hemma på Åland tog IFK Mariehamn öns och klubbens första guld i finländska ligan, tack vare 2–1 hemma mot Ilves i den allra sista omgången.

– Det hade varit kul att vara med hemma på Åland och fira guldet. Kul för hela Åland. Synd bara att det krockade med vår match, säger han.

– Så fort vår match var slut kollade jag hur det hade gått.

Sjölund lämnade Åland redan som 16-åring 1999, men med ett utgående kontrakt med IFK Norrköping funderande han och familjen länge på att vända "hem" nästa år, men för några veckor sedan valde den centrale mittfältaren att förlänga med två säsonger.

TT: Du ångrar dig inte, en dag som denna?

– Nej, nej, jag är bara glad. Jag är stolt och lycklig över att de har gjort det, att de klarade av det, säger han och skrattar.

TT: Hur stort är IFK Mariehamns guld på Åland?

– Svårt att beskriva. Lilla Åland, lilla IFK Mariehamn... bara att ta steget upp och lyckas klamra sig fast var stort. Att vinna guld är helt makalöst stort, säger Sjölund.

Spelade fram till målen

Själv gjorde han vad han kunde för att hans Norrköping ännu ett tag har chansen att upprepa fjolårets SM-guld. Jesper Karlsson gav Falkenberg ledningen. Sedan trädde Sjölund in i handlingen. Det var hans maskerade passning till Linus Wahlqvist som öppnade för högerbackens 1–1-kvittering i slutet av första halvlek.

Och med sex minuter kvar av matchen lyfte han in bollen som gav Sebastian Andersson öppet mål till 2–1 och tre nödvändiga poäng.

Om möjligheten att nå ifatt och förbi Malmö FF säger Daniel Sjölund:

– Målsättningen för dagen för oss var att vinna och att säkra spel i Europa nästa år. Sedan får vi se hur det slutar. Målet är att ta så många poäng som möjligt de sista tre matcherna och så får vi se hur långt det räcker.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset