Den muslimske predikanten Fethullah Gülen bor i Pennsylvania i USA. Turkiet kräver att USA utlämnar Gülen så att han kan ställas inför rätta. Arkivbild.
Den muslimske predikanten Fethullah Gülen bor i Pennsylvania i USA. Turkiet kräver att USA utlämnar Gülen så att han kan ställas inför rätta. Arkivbild.

Turkiska åklagare kräver att den muslimske predikanten Fethullah Gülen döms till två livstidsstraff samt ytterligare 1 900 år i fängelse för kuppförsöket förra månaden.

I det 2 527 sidor långa åtalet anklagas Gülen, som bor i USA, bland annat för att "med våld ha försökt förstöra den konstitutionella ordningen" och för att ha grundat och lett en beväpnad terroristgrupp.

Åklagarna anser att gruppen, som Ankara kallar Terrororganisationen Fethullah, har använt stiftelser, skolor, företag och medier för att få kontroll över statliga institutioner.

Polisen genomförde på tisdagen razzior på 44 företag i Istanbul som anklagas för att ha gett ekonomiska bidrag till Gülens rörelse. Med sig hade man order att gripa 120 höga chefer på företagen.

Fethullah Gülen lever sedan 1999 i självvald exil i USA. Han har de senaste åren anklagats för att leda en "parallell stat". Anklagelserna har intensifierats efter kuppförsöket och Turkiet försöker få Gülen utlämnad från USA. Gülen avvisar alla anklagelser om att han stod bakom kuppförsöket.

På tisdagen tog Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu upp Gülen under ett samtal med sin amerikanske kollega John Kerry, uppger landets utrikesdepartement. Washington har meddelat att USA vill se handfasta bevis innan landet tar ställning till en eventuell utlämning.

Sedan kuppförsöket den 15 juli har 35 000 personer gripits. 17 000 av dem har anhållits, 11 600 har släppts. Tiotusentals har suspenderats eller förlorat sina jobb i jakten på Gülenanhängare.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset