Tränaren Jerry Riordan och kusken Christoffer Eriksson dominerade lördagens V75-tävlingar på Bjerkebanan i Oslo. Det blev seger i de stora fyraåringsloppen med Treasure Kronos och Twister Bi.– En toppdag som jag kommer att minnas länge, sade Eriksson efter två perfekta styrningar.

Ett par gånger om året drar svenska V75-spelet västerut. Det lockar svenska ekipage att resa till Bjerke för att tävla, särskilt som de bjuds på fyraåringslopp med hög prissumma.

Christoffer Eriksson & Jerry Riordan vann båda avdelningarna i Axel Jensens Minneslopp och körde in en dryg halv miljon kronor.

Treasure Kronos var bästa sto och ledde loppet från start till mål. Hon har tidigare vunnit E3 och Stosprintern i Halmstad. För två veckor sedan var fyraåringen tvåa i Breeders Crown.

– Treasure Kronos är en topphäst, en av de bästa jag har kört, och hon vann väldigt enkelt, kommenterade Eriksson.

I den manliga avdelningen imponerade Twister Bi som enkelt passerade favoriten Cruzado dela Noche över upploppet.

– Han har en mycket hög kapacitet men har varit alltför hetsig tidigare. Men Jerry och hans personal har gjort ett enormt jobb med hästen och han blir allt lugnare. Twister Bi kan bli en topphäst nästa år, sade Eriksson som är på väg mot sitt bästa år som kusk.

Jerry Riordan är också på väg mot ett toppår som tränare.

– Det har varit ännu ett fint år, men jag har väldigt svårt att få svenska hästägare. Kanske tycker de inte att jag är tillräckligt bra, sade Riordan.

Halmstadstränaren körde in 7,7 miljoner kronor i fjol. Efter lördagen har han passerat sjumiljonerstrecket.

V75-omgången inleddes med Nahar som säker vinnare i Gulddivisionen med tränaren Robert Bergh i sulkyn. Elvaåringen kördes fram utvändigt ledande Thai Broadway efter ett varv. I sista sväng ryckte Björn Goop åt sig ett par längder i spets men Nahar kom tillbaka och passerade ledaren.

– Han är verkligen härlig på alla sätt. Nahar är fortfarande ung i sinnet, ibland kan han bli lite väl pigg och galoppera i starten men i dag skötte han sig fint bakom startbilen och öppnade bra. Jag körde fram utvändigt om Thai Broadway efter ett varv och den positionen var jag nöjd med, kommenterade Robert Bergh.

Nahar vann före Fire To The Rain med Örjan Kihlström i sulkyn som troligen galopperade bort segern mitt på upploppet. Men vinnaren höll sig i trav och var en välförtjänt vinnare.

Nahar har precis kommit hem efter att ha tävlat i Kanada under en månad. Det blev två segrar i Toronto på 1.10,1 och 1.10,2. Till ägarna Daniel och Henrik Sedins stora glädje. Vancouverproffsen är stora travfans och äger flera hästar i Sverige.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset