Många har dött under expeditionerna.
Många har dött under expeditionerna.

Nu blir det förbjudet att bestiga Mount Everest – om du är dubbelamputerad. Det rapporterar The Guardian. Reaktionerna är kraftiga.

Nu lägger Nepal locket på. Vissa får inte längre bestiga Mount Everest – om de råkar vara blinda eller fått båda benen amputerade, skriver The Guardian. En av anledningarna är de flertaliga dödsfallen som sker varje år under bergsexpeditionerna. Bara i år har sex personer dött i kampen mot att nå toppen, enligt The Guardian.

Nu reagerar många på sociala medier – med besvikna känslor.

”Var kommer det här stanna – personer med astma, diabetes, blödarsjuka eller cancer? De har alla nyligen lyckats bestiga Everest utan problem”, skriver den erfarna klättraren Alan Arnette på din blogg.

LÄS MER: Nepal ska mäta Mount Everest

De flesta av de som dött på berget har inte haft funktionsvariationer. En annan av de som reagerar negativt är den före detta soldaten Hari Budha Magar som förlorat båda sina ben i en explosion.

”Nepal borde vara stolt över mig, inte förvisa mig. Inget är omöjligt”, skriver hmean på Facebook.

Man har också diskuterat att anstifta en åldersgräns för att få bestiga berget. Då är det det personer över 76 som ska hållas nere på tryggare höjder. Dessa restriktioner har ännu inte införts.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om natur Sport