Sanna Kallur vann både 100 meter häck och 100 meter i Finnkampen.
Sanna Kallur vann både 100 meter häck och 100 meter i Finnkampen.

Två lopp, två segrar.Sanna Kallur satte stegen rätt i Finnkampen i Tammerfors.– En Daladans, det är var det är, säger 35-åringen, som vann ett häcklopp som efteråt visade sig bli ett av karriärens märkligaste.

Sanna Kallur jublade och knöt nävarna två gånger om i Finnkampen.

Först vann hon specialdistansen 100 meter häck och tog revansch på Nooralotta Neziri, som gick till semifinal i OS.

Den 35-åriga svenskan, som var 16 hundradelar bakom finländskan i deras försök i Rio (13,04 mot 12,88), var klart först över mållinjen i det lätta regnet i Tammerfors. Hon gjorde säsongens näst snabbaste lopp, 12,95, och var åtta hundradelar före Neziri.

– Himla härligt. Det känns som mitt bästa lopp i år. Jag älskar Finnkampen, säger Kallur till TT.

"Fattar inte"

Efterbörden till loppet blev minst sagt märklig.

Finland protesterade eftersom det ska ha hörts två startskott. Protesten gick igenom och tävlingsledningen beslutade att loppet skulle springas om men då lämnade Sverige in en motprotest och fick delvis rätt. Juryn bestämde att finländskan Lotta Harala, som kom klart sist i första försöket, fick springa om loppet helt själv eftersom det av tv-bilderna framgick att hon stannade upp.

I lopp nummer två sprang Harala på 13,63, efter att tiden korrigerats ned med en hundradel, och passerade både Amanda Hansson (13,64) och Elin Westerlund (13,74).

– Jag fattar inte hur de tänker. Hon springer ju dessutom på fel bana – på innerbanan där det blåser som mest (Harala hade ytterbanan i det första loppet). Det känns jättekonstigt. Hoppas verkligen att de inte vinner med två poäng, säger Sveriges förbundskapten Karin Torneklint.

Kallur skakade på huvudet åt situationen.

– Det är väldigt märkligt. Under hela min karriär har jag aldrig varit med om att man springer om ett lopp. Då borde startern ha återkallat det i så fall. Det är en "silent gun" och den kan eka litegrand. Men i det första startförsöket kallade de tillbaka oss med ett skarpt skott. Det gjorde de inte i det andra.

Ny seger

Lite mer än en timme efter häckloppet var Kallur tillbaka på 100 meter. Återigen var svenskan starkast, ja till och med överlägsen. Hon vann på 11,53, samma tid som i SM-finalen förra helgen, och var 16 hundradelar före Anniina Kortetmaa. Neziri slutade trea.

– Jag var väldigt fokuserad på att komma i väg bra den här gången. I SM gav jag bort minst en tiondel. Nu fick jag en bra start och då kunde jag slappna av, säger Kallur.

De svenska damerna leder landskampen med 105,5–99,5, vilket är 3,5 poäng bättre än beräknat.

Vid sidan av Kallur var spjutkastaren Anna Wessman en av lördagens stora plusvarianter. I sista omgången klämde hon i med 61,42 meter, personligt rekord med 1,5 meter, och passerade två finländskor för seger i grenen.

Resultatet är 21 centimeter från vad som krävdes för OS-final i Brasilien.

– De trodde nog att de hade det. Det är då man måste överraska. Nu är man där uppe. Fantastiskt roligt, säger Wessman.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset