Sten-Inge Fredin (i mitten), avgående ordförande i Ängelholms FF. Arkivbild.
Sten-Inge Fredin (i mitten), avgående ordförande i Ängelholms FF. Arkivbild.

Konkurshotet har hängt över Ängelholms FF i nästan två år.Och på torsdagen tillkännagav föreningens ordförande Sten-Inge Fredin att Ängelholm spelar fotboll igen tidigast nästa år – i division sex – och att klubbens spelare var fria att lämna.Senare samma dag stod det klart att uttalandet kan ha varit förhastat. Konkursanmälan var ännu inte inskickad till tingsrätten.

I onsdags avslöjade TV4:s Fotbollskanalen att Ängelholm har fortsatt stora ekonomiska problem och ännu inte betalat ut några löner för juli månad.

Efter ett krismöte på torsdagen togs det enligt Helsingborgs Dagblads nätupplaga ett beslut om att försätta klubben i konkurs.

– Beroende på en dags försening av lönen sätter vi klubben i konkurs. Spelarna vill inte avvakta i 14 dagar som var vårt förslag till dess att transferfönstret stänger, sade ordförande Sten-Inge Fredin.

Ingen mer fotboll i år

Fredin sade också att samtliga spelare i truppen nu blev fria att leta efter en annan klubb och att Ängelholm kommer att spela fotboll igen tidigast nästa år – och då i division sex.

Lagets tränare Christian Järdler har förståelse för att spelarna, som det ser ut, tvingar klubben i konkurs.

– Som tränare för fotbollslaget är det så klart fruktansvärt. Jag tycker att vi tillsammans, spelare och tränare, har visat att det finns styrka i laget. Vi räddade oss ur en svår situation i höstas. Vi ligger dåligt till, men prestationerna visar att vi hör hemma i superettan och jag är helt övertygad om att vi hade löst det.

Möjligt att spela

Om laget drar sig ur superettan kommer lagets resultat att strykas.

Men eventuellt kan konkursförvaltaren, som tar över beslutsfattandet i styrelsens ställe, bedöma det som möjligt att fortsätta bedriva tävlingsverksamhet, enligt Svenska fotbollförbundets förbundsjurist Krister Malmsten.

– Det kan vara så att han eller hon bedömer det ekonomiskt försvarbart i förhållande till borgenärer att klubbens lag spelar vidare, till exempel om man kan förvänta sig inkomster från exempelvis sponsorer, säger han till TT.

Nya uppgifter

På torsdagskvällen kom emellertid nya uppgifter. Till Helsingborgs Dagblad säger Sten-Inge Fredin att hoppet om klubbens överlevnad fortfarande lever:

– Fortfarande är konkursanmälan inte formellt inskickad och sedan ska processen mala hos konkursförvaltaren. Vi har ju ett antal dagar på oss, men det dagarna handlar om den juridiska biten. Men eftersom inte styrelsen har gått ut och begärt klubben i konkurs kommer vi att kriga in i det sista för att hitta en lösning på det.

Enligt klubbens vice ordförande Ingvar Johansson fortgår verksamheten som vanligt kommande dagar.

TT: På lördag är det hemmamatch mot Sirius, hur blir det med den?

– Vad jag vet så kommer den att spelas, jag har ingen annan information än att spelarna ska träna som vanligt i morgon (fredag), säger han till TT.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset