Stina Nilsson. Arkivbild.
Stina Nilsson. Arkivbild.

Hon är sprintstjärnan som vill lysa även på distans.Han är distansåkaren som har lyckats bäst i sprint.I helgen får Stina NiIsson och Calle Halfvarsson chans att visa klassen på både sprint och distans.

Stina Nilsson har slagit sig fram i skidbranschen som en sprinter utöver det vanliga. Hon fick ge sig mot Hanna Falk i Sverigepremiären förra helgen men försäkrar att det inte stör inför världscuppremiären i Ruka, Finland.

Det är ju ett klassiskt millopp också - och även längre distanser lockar "Silver-Stina" från VM i Falun 2015.

– Jag rangordnar inte klassiskt och distans. Jag tycker det är kul att åka allt möjligt och åker allt jag får, säger hon.

Med ny tränare i norrmannen i Ole Morten och utan privatsatsande Charlotte Kalla har det blivit en annorlunda träningssäsong för damlandslaget.

– Jag har trivts jättebra med Ole Morten. Han har tillfört små detaljer i träningen som har gjort att det har blivit roligare och mer utmanande. Vi har haft en väldigt bra träningskultur i laget. Vi har jobbat aktivt med att vi ska ha ett öppet klimat och utbyta erfarenheter med varandra. Väldigt kul att det funkar även i praktiken.

Vinnande kombination?

Om förväntningarna inför helgen säger hon:

– Åka bra tekniskt, och kombinera det med att åka fort. Om allt sitter brukar det kunna gå ganska bra.

Calle Halfvarsson har också upplevt en annorlunda sommar efter en förlorad tävlingssäsong. En sommar med en ny personlig tränare i landslagets ena herrkapten Ola Ravald och en färsk astmadiagnos.

– Jag gick in i den här träningssommaren med väldigt låga förväntningar, jag visste knappt om jag var sjuk eller frisk. Dels tränade jag väldigt hårt förra säsongen, astmabesvär har jag kanske haft i flera år utan att ha tänkt på det.

Kapaciteten visade Halfvarsson prov på i Sverigepremiären. Han lekte till sig segern i den klassiska sprinten.

– Jag hade på känn att jag kunde göra lite som jag ville. Här blir det lite tuffare, här måste man vara med. Men det har svarat bra i stakningen.

Både och

Sågmyras stolthet ser sig som distansåkare, men bäst internationellt har det gått i sprint. I Ruka är han den ende i herrlaget som kör både sprint och söndagens 15 kilometer.

– Jag vet inte, jag är väl både och, säger han fundersamt angående sina sprint- och distansfärdigheter.

– Jag vill prova både och nu så kan man utvärdera sen vad jag är bäst på, fortsätter han med ett leende.

Till skillnad från de flesta andra, så har de nya stavreglerna – klassiska stavar får vara högst 83 procent av kroppslängden – påverkat Halfvarsson. Vid kontrollen efter fredagens träning blev det bakläxa.

– Jag fick kapa stavarna ytterligare en liten bit idag, de var en centimeter för långa, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset