Victor Öhling och Sandra Näslund tog varsitt VM-guld.
Victor Öhling och Sandra Näslund tog varsitt VM-guld.

Svenskarna Sandra Näslund och Victor Öhling vann under lördagen varsitt VM-guld i skicross. Men vad är det för sport och vad går den ut på?

Sandra Näslund och Victor Öhling skördade under lördagen stora framgångar i årets upplaga av VM, som avgörs i spanska Sierra Nevada.

Så, vad är skicross?

Skicross, en inriktning inom freestyleåkning, är en ny gren jämfört med andra skidsporter som alpinåkning och längdskidåkning. Sporten föddes i USA i mitten på 1990-talet och i Vancouver 2010 fanns sporten för första gången med i OS-programmet.

Sporten går ut på att fyra åkare kör nerför en bana, med skidor som liknar de som alpina åkare använder i grenarna storslalom och super-G. På banan finns det, till skillnad från alpina grenar, olika hinder och hopp som åkarna ska klara sig förbi. Den första åkaren att komma i mål vinner loppet.

LÄS MER: Skicrossstjärnan står över världscupen

Åkarna har inte böjda stavar som alpinåkare har, utan raka stavar. Förutom hjälm och skidglasögon använder åkarna också ryggskydd, då risken för krockar med varandra är stor.

Sandra Näslund och Victor Öhling vann sina respektive VM-guld efter att ha segrat i final, dit de kom efter att ha tagit sig vidare från utslagningsheat och semifinal.

VM-guldet var Sandra Näslunds första i karriären.

– Det är helt fantastiskt, sa hon till SVT efter finalen.

Victor Öhling var också belåten med sitt guld, men för honom var det mer känslosamt. Guldmedaljörens flickvän, skicross-åkaren Anna Holmlund, vårdas för hjärnskador efter ett fall under träning för tre månader sedan.

– Det är sjukt, väldigt känslosamt. Det känns jävligt bra, men det är svårt att prata. Med tanke på hur det har sett ut, det har varit jobbigt, säger han till SVT.

LÄS MER: Polsk skicrossåkare kraschade inför VM

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om skidor