I ena ringhörnan, mannen med vänsterkroken, Göran Greider. I andra, kvinnan med den raka högern, Marie Söderqvist. Ämnet är nobelpriset i litteratur.

Veckans fråga: Är det fel att tävla i litteratur?

2017:s Nobelpris i litteratur tilldelas den japansk-brittiske författaren Kazuo Ishiguro för att han ”i romaner med stark känslomässig verkan har blottat avgrunden under vår skenbara hemhörighet i världen”.
Ishiguro är mest känd för romanerna Återstoden av dagen och Never let me go.

Göran Greider:Nobelpriset i litteratur är en underbar fejktävling

”Endagsvarelser!” Det kallade en poet oss människor för mer än två tusen år sedan. Han skrev att människan bara är ”skuggan av en dröm.” Men så la han till: ”Faller en stråle av gudasänd glans över oss, då vandrar vi i förklarar ljus, och ljuvt blir livet.”

Poeten hette Pindaros. Och det han besjöng var segrarna i de antika olympiska spelen. Alltså ett slags tävlingspoet? Ja! Och han räknas som en av västerlandets största poeter. Det har i själva verket alltid tävlats i litteratur. Skalder, barder och rappare har duellerat genom årtusendena. Det är till och med så att den arena som är mest hemsökt av prestige, status, tävlingsinstinkt och allmän ångest över att ständigt bli bedömd – det är kulturen och särskilt litteraturen.

Men några riktiga tävlingar är det ju inte fråga om när det gäller litteratur. Det är aldrig någon som kommer tvåa när en författare vinner Nobelpriset. Inga hedrande bronsmedaljer delas ut.

Tävlingen är fejk. Det är bara en godtyckligt hopsatt akademi som sänder ut en stråle av gudasänd glans över någon och gör hens liv ljuvt och förklarat. Förra året träffade den strålen Bob Dylan. Jag skrek av glädje. Min fru gjorde det också. Ännu roligare blev det när Dylan jävlades med gudarna i akademin och inte ville höra av sig.

Nobelpriset i litteratur är en underbar fejktävling för det finns inga mätinstrument som kan avgöra vad som är stor eller mindre stor litteratur. Inte heller är det en marknad som korar vinnaren, utan ett slags statlig myndighet för litteratur.

I år går priset till den japansk-brittiske författaren Kazuo Ishiguro och jag har inte läst en rad av honom (men många med mig har nog sett den underbara filmatiseringen av Återstoden av dagen).

Så vem blev årets vinnare? Svar: alla vi som ännu inte läst Ishiguro! Alltså åskådarna, publiken, läsarna. Sådana är litteraturens tävlingar. De verkliga vinnarna är dom som inte ens ställer upp i tävlingen.

Göran Greider

Ålder: 57 år.

Bor: Årsta och Dala-Floda.

Gör: Skribent, chefredaktör på Dala­-Demokraten.

Har gjort: Medgrundare till tidskriften TLM, skrivit flera böcker.

Politisk hållning: Socialdemokrat.

 

Marie Söderqvist: Priset ökar intresset för riktigt läsande

De flesta som omnämns som möjliga vinnare för Nobelpriset har dedikerat hela sina liv till författandet. Joyce Carol Oates som varje år lyfts fram som möjliga kandidat, är kanske en av de mest extrema. Skapandet är hela hennes liv. Hon har inte ödslat tid på att få barn. Hon äter knappt, utan skriver istället. Och få har som hon fångat hela den amerikanska moderna historien i sina böcker, som tycks rinna ur hennes händer. Don DeLillo är en annan amerikan, inte alls lika enkel att läsa som Oates, men som gjort litteraturen och det egna författandet till något större än det riktiga livet.

Till skillnad från idrottsmän blir inte författare nödvändigtvis sämre med åldern. När akademin dessutom bestämt sig för att vidga priset till att omfatta dokumentärt skrivande, som var skälet till att ryska Svetlana Aleksijevitj prisades. Och med fjolårets ytterligare utvidgande till att omfatta även musiklyrik är nobelpriset i litteratur ännu mer ett korande som handlar om vilket perspektiv man lägger på litteraturen, eller rättare sagt på det skrivna ordet – dramatik, journalistik, låttexter, än en traditionell tävling. Och inget kan väl säga något annat än att Dylan vigt hela sitt liv åt skapandet.

Kazuo Ishiguro är ett konventionellt val. Redan när boken Återstoden av dagen filmatiserades och blev en smärre succé med flera stjärnskådisar som Emma Thompson och Hugh Grant i mitten på 90-talet omnämndes Ishiguro som potentiell nobelprisförfattare. Han är en skicklig och lättillgänglig författare. Det går att ta vilken bok som helst av Ishiguro, lägga sig ner i en soffa, läsa och ha behållning.

Nobelpriset i litteratur ökar intresset för riktigt läsande och skrivande. Och när till och med presidenter helst vill styra världen med hjälp av 140 tecken på Twitter. Då behövs långa, eftertänksamma och komplicerade funderingar som sträcker sig över många tätskrivna sidor, mer än någonsin.

Marie Söderqvist

• Ålder: 49 år.

• Bor: Enebyberg.

• Gör: Skribent, konsult.

• Har gjort: Förbundsdirektör på Livsmedels­företagen, vd på United Minds, krönikör Expressen, ledarskribent Svenska Dagbladet.

• Politisk hållning: Borgerlig

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset