Kan vi ha militärer som bevakar kungahuset kan vi väl ha militärer i Rinkeby om det är vad som krävs för att skydda de som bor där, skriver Marie Söderqvist.
Kan vi ha militärer som bevakar kungahuset kan vi väl ha militärer i Rinkeby om det är vad som krävs för att skydda de som bor där, skriver Marie Söderqvist.

Under partiledardebatten i onsdags föreslog Jimmie Åkesson (SD) att militär skulle sättas in för att hantera gängkriminaliteten i socialt utsatta områden. Statsminister Stefan Löfven uteslöt det inte. Men vad tycker våra duellanter Marie Söderqvist och Göran Greider?

Veckans fråga: Är det rätt att sätta in militär mot gängkriminaliteten?

Under partiledardebatten i onsdags föreslog Jimmie Åkesson (SD) att militär skulle sättas in för att hantera gängkriminaliteten i socialt utsatta områden. Statsminister Stefan Löfven sa till TT att han inte ser det som sin första lösning men uteslöt det inte heller. Moderatledaren Ulf Kristersson nobbade förslaget och sa: ”Militären har en uppgift och polisen har en uppgift. Vi ska låta polisen sköta sitt arbete och ge dem förutsättningar för det” till Aftonbladet.

Marie Söderqvist: Militär kan vara det bästa alternativet

Förra året dog 42 personer i så kallade skjutningar. Det vill säga, i många fall har unga brottsbelastade män skjutit på varandra i syfte att skrämma, skada och döda. Polisen tycks ha tappat kontrollen över vissa områden där istället kriminella grupper styr och ställer. Det är i samma områden som polisen, ambulansen och brandkåren eller det som ibland kallas blåljuspersonal, säger sig ha svårt att verka.

Hur ska man då göra för att få ordning på dessa områden? Är militär lösningen?

Det finns redan militär med skarpladdade gevär i Stockholms innerstad. Slottet bevakas av militären. Så varför inte? Inte som en permanent lösning och inte istället för polisen. Brott måste polisen klara av att lösa och lagföra. Militär kan bidra till säkerhet och kontroll. Militären kan se till att de som lever i utsatta områden och inget hellre vill än leva vanliga hederliga liv, försörja sig på arbete, hjälpa sina barn i skolan, respektera svenska lagar och regler och slippa gängen, får en chans att göra det. Det står militärer på olika flygplatser runt om i Europa, för att säkra resenärernas trygghet och förhindra terrorism.

I Sverige blir diskussionen laddad därför att genom att använda militär så skulle staten erkänna ett totalt misslyckande i vissa bostadsområden. Men frågan vad de som bor där och får sina bilar stulna och vandaliserade, sina barn hotade och indragna i brottslighet eller de som för tionde gånger får sina kiosker eller butiker rånade, tycker.

Jag tror att väldigt många önskar sig ordning, trygghet och en välfungerande omgivning. Och om det krävs en militär närvaro under en övergångstid för att skapa det så kanske det ändå är det bästa alternativet.

Kan vi ha militärer som bevakar kungahuset kan vi väl ha militärer i Rinkeby om det är vad som krävs för att skydda de som bor där. Och för att polisen ska hinna med och göra sitt jobb.

Marie Söderqvist

• Ålder: 49 år.

• Bor: Enebyberg.

• Gör: Skribent, konsult.

• Har gjort: Förbundsdirektör på Livsmedels­företagen, vd på United Minds, krönikör Expressen, ledarskribent Svenska Dagbladet.

• Politisk hållning: Borgerlig

Göran Greider: Inga militärer på våra gator

Herregud, bara att snudda vid tanken på att kalla in militär mot gängkriminalitet är att jaga upp stämningarna till panikens gräns. Sverigedemokraterna är glada nu. De vill måla upp en skräckbild av läget i nationen. I riksdagsdebatten liknade flera – även moderatledaren – situationen med gängkriminalitet vid ett krig. Mellan vilka? Ja, bland högerextremister är uppfattningen i alla fall att det pågår – och borde pågå ännu mera – ett raskrig, mellan deras uppdelning av ”svenskar” och ”invandrare”.

Men jag vet folk i så kallade utsatta förorter som på en sekund skulle få ångest om de såg uniformerade soldater på gatorna i ett bostadsområde. Några skulle minnas in på bara kroppen Chilekuppen 1973, Balkankrigen på nittiotalet eller splitterbomber som faller från skyarna över Syriens städer. Soldater, med vapen, hjälmar, utrustning, väcker fruktansvärda minnen till liv.

Bland svenskar som bott här hela sitt liv är det nästan bortglömt vilka djupa sår militär inkallad mot civila kan riva upp. För några år sedan intervjuade jag en mycket gammal kvinna i Ådalen. När hon var sex år satt hon hemma i köket. I backen utanför började det långa demonstrationståget med tusentals arbetare komma, där hennes pappa tågade. Plötsligt hörde hon sin syster ropa till: Nu har en farbror svimmat. Men det var utposterad militär, till för att skydda bolagets strejkbrytare, som öppnat eld mot arbetarna och tog fem liv. ”Det var Viktor Eriksson från Väja som dog därnere vid vår stenmur, den som pappa själv murat upp”, mindes den gamla kvinnan.

Jag glömmer aldrig hennes ord. Och jag vet att Stefan Löfven stått just där i Ådalen och hållit tal till minnet av dem som en majdag 1931 stupade för militärens kulor. Att han inte spontant sa ett direkt nej på frågan om militär kan inkallas mot gängkriminaliteten, det är mer än jag kan fatta.

Göran Greider

• Ålder: 57 år.

• Bor: Årsta och Dala-Floda.

• Gör: Skribent, chefredaktör på Dala­-Demokraten.

• Har gjort: Medgrundare till tidskriften TLM, skrivit flera böcker.

• Politisk hållning: Socialdemokrat.

LÄS MER: Är Moderaternas förslag om ett tiggeriförbud bra?

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset