Är timeout en bra metod för politiska partier att återfå väljarnas förtroende efter skandaler? Marie Söderqvist och Göran Greider duellerar!

Veckans fråga

Efter att en SD-riksdagsledamot i veckan anklagats för att ha utsatt sin kollega för sexuellt övergrepp tar han en timeout från riksdagen. Det är inte första gången en politiker tar en paus från sina uppdrag efter en skandal, utan det verkar bli allt vanligare. Är timeout en bra åtgärd för att återfå väljarnas förtroende?

Marie Söderqvist: Timeout är ett sätt att försöka tillskanska sig lite tid

Efter Mona Sahlins legendariska timeout från politiken i mitten på 90-talet, efter att medierapporteringen kring hennes användande av kontokortet på jobbet gjort det omöjligt för henne att vara kvar, är timeout ett ord som använts allt oftare i politiken och näringslivet.
Just nu är det en riksdagsledamot från SD som sägs ha tagit timeout efter att ha blivit anklagad för att ha begått ett sexuellt övergrepp. Det är inte så konstigt att det kallas timeout. Efter en sådan kommer man snabbt tillbaka. Och det är i det här fallet uppenbart att partiet hoppas kunna rädda kvar honom. Och att man tror att den polisutredning som nu inleds snart kommer att läggas ner.

LÄS MER: Tio män misstänks för gruppvåldtäkt–polisbrist försenade gripanden

Och det är rimligt att personer som verkar i offentliga uppdrag inte omedelbart tas bort för gott bara för att medierna börjar skriva. Bakom de i stunden hysteriskt uppblåsta rubrikerna och den upphetsade rapporteringen finns det ibland väldigt lite, eller inget alls.  Av den i medierna gigantiska Anders Borg-affären blev det inte ens en tummetott.  Inget av allt det som pratades om fanns tillräckligt mycket substans i för att någon polis eller åklagare skulle kunna göra någonting med det.

Med det inte sagt att det är en oskyldig person som anklagats av sin tidigare partikollega Hanna Wigh för sexuellt övergrepp. Om just den saken vet jag inget. Det vet inte TV4 eller några andra medier heller. De återger vad en person säger sig ha upplevt. Vad de däremot vet är att det i dagens politiska läge, där samarbete eller inte samarbete med SD, kommer att avgöra Sveriges framtida regering, är avslöjanden om SD inre liv, toppnyheter.  Och timeout är sätt att försöka tillskansa sig lite tid. Och även för politiker måste devisen att man är oskyldig tills motsatsen är bevisad, tillåtas gälla.

Marie Söderqvist

• Ålder: 49 år.

• Bor: Enebyberg.

• Gör: Skribent, konsult.

• Har gjort: Förbundsdirektör på Livsmedels­företagen, vd på United Minds, krönikör Expressen, ledarskribent Svenska Dagbladet.

• Politisk hållning: Borgerlig

Göran Greider:År efter år har skandalerna haglat – timeout för hela SD

År efter år har skandalerna haglat över Sverigedemokraterna – och allt har runnit av dem. Järnrörsnatten tvingade bort den ledande politikern Erik Almqvist men partiet fortsatte att stiga i opinionen. Kent Ekeroth har dömts för misshandel utan att partiledningen skakats nämnvärt. Nu har den riksdagsledamot som anklagas för ett sexuellt övergrepp begärt timeout – men SD:s ledning räknar nog kallt med att det inte kommer att drabbat partiets anseende.

Jag tror de räknar fel. Länge har det närapå betraktats som en naturlag att SD ständigt växer i opinionen. Själv har jag sedan senhösten 2015, då regeringen stramade åt migrationspolitiken, ofta hävdat att SD:s ständiga uppgång kommer att hejdas och att partiet till slut faller i opinionen. Jag menar att det är viktigt att säga detta: Det ifrågasätter naturlagen om SD:s ständiga växt. Och när ett parti inte längre växer och är i medvind, då får skandalerna större betydelse. Moderaterna gav i vintras lite extra syretillförsel till detta högerpopulistiska parti genom att räcka ut handen till det. Inget parti kan snart längre göra det, det är för komprometterande. Varje avslöjande av eller tecken på att den inre partikulturen är rätt träskliknande kommer efter hand att bli mer tyngande.

LÄS MER: Polisen misstänker:Våldtäktsmännen riktade in sig på ”särskilt utsatta” kvinnor

SD är ett typiskt högerpopulistiskt parti. Utmärkande för sådana partier är den negativa kvinnosynen, den självklara patriarkala kulturen. Det är därför det alltid är långt fler män än kvinnor som lägger rösten på dem. Den senaste skandalen då Hanna Wigh berättat om den manschauvinistiska SD-kulturen tror jag – hur det än går med polisutredningen – tar udden av partiets försök att bli större bland kvinnliga väljare.

En timeout – vad är det? Det är en sportterm som innebär att man bryter spelet för en paus. Men en paus kan också få ett lag eller ett parti att tappa farten.

SD kan nästa år mycket väl falla tillbaka till 2014 års valresultat eller lägre.

Göran Greider

• Ålder: 57 år.

• Bor: Årsta och Dala-Floda.

• Gör: Skribent, chefredaktör på Dala­-Demokraten.

• Har gjort: Medgrundare till tidskriften TLM, skrivit flera böcker.

• Politisk hållning: Socialdemokrat.

LÄS MER: Är Moderaternas förslag om ett tiggeriförbud bra?

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset