I ena ringhörnan, mannen med vänsterkroken, Göran Greider. I andra, kvinnan med den raka högern, Marie Söderqvist. Ämnet är tiggeriförbud.

Veckans fråga

I veckan presenterade Moderaternas partiledning en rad förslag som de ska behandla under partistämman i Örebro i oktober. Bland annat föreslår de ett nationellt förbud mot tiggeri. Sverigedemokraterna är också för ett förbud, medan regeringen och övriga allianspartier inte tror att det är rätt väg att gå.

Är Moderaternas förslag om ett nationellt tiggeriförbud en bra idé?

Göran Greider: Förslaget är nästan komiskt dumt

För ett bra tag sen bestämde jag mig för att inte skänka pengar till tiggare. Jag tror inte på välgörenhet: De som får allmosan förminskas medan givaren fylls av självgodhet. Ett samhällsproblem krymper till ett privat drama. Trots det ger jag ibland ändå pengar till de tiggare som jag ofta möter – jag klarar inte alltid av att stålsätta mig och bara gå förbi. Men jag tror att fler och fler kommer att ge mindre och mindre över tid. Och det är så tiggandet kommer att gå bort.

Men att förbjuda en människa att tigga är en oerhörd inskränkning i en människas frihet. En tiggare skadar ingen, utom möjligen de förbipasserandes själsfrid. Men det är nog inte så dumt att de som har det bra inte riktigt kommer undan åsynen av fattigdom.

Moderaternas tiggeriförbud är nästan komiskt dumt. Tanken är alltså att utfattiga människor ska bötfällas? Hur ska de betala? Hur ska böterna ens kunna drivas in när man sällan vet var tiggarna bor? Och varför ska polisen, redan tyngd av andra övermäktiga uppgifter, ägna tid åt att jaga harmlösa tiggare? Och ska allmänheten börja anmäla de utslagna svenskar som ibland tigger om småsummor på t-banan?

Men mer står på spel här. Ett samhälle som med polismakt driver bort fattiga går över en moralisk gräns. Vi kommer alla att känna det om det sker: Vi stympas moraliskt. Vi tar ett steg mot ren och skär egoism.

Människohandel och organiserad kriminalitet finns det redan lagar mot. Det är bra. Men när moderaterna föreslår ett generellt förbud mot tiggeri tar partiet ett avgörande steg ut i högerträsket. Och: de sänker den moraliska ribban för ett helt land.

Göran Greider

Ålder: 57 år.

Bor: Årsta och Dala-Floda.

Gör: Skribent, chefredaktör på Dala­-Demokraten.

Har gjort: Medgrundare till tidskriften TLM, skrivit flera böcker.

Politisk hållning: Socialdemokrat.

 

Marie Söderqvist: Bra med politiskt förslag mot fenomen som få gillar

Det finns många saker som vi gemensamt beslutat att vi inte får göra i det offentliga rummet. Man får inte gå runt naken, man får inte kissa i en port, inte dricka alkohol hur som helst. Man får inte sälja sex, eller rättare sagt man får inte köpa sex. Vi tillåter inte synlig gatuprostitution. Vi kan gemensamt bestämma att permanent tiggande i det offentliga rummet inte är lagligt, trots att vi vet att det inte tar bort fattigdom.

Vad som är accepterat beteende på gator och torg bidrar till att skapa en kultur, en stämning och föreställningar om andra människor. Vi har under lång tid valt att tillåta att människor, som också kan vara utsatta för tvång och våld med sina sovplatser i olagligt uppställda läger under broar eller direkt på gatan, att ta över stora delar av det offentliga rummet. Det har skapat en kritik av allt från EU:s fria gränser, allmän invandring till en ökad misstro mot myndigheter. 

Det är bra att det äntligen kommer ett politiskt förslag på hur man ska stoppa ett fenomen som jag tror ytterst få människor som bor i Sverige accepterar. Att tigga är en nödlösning, inte en permanent försörjningsmetod för en bestämd etnisk grupp.  Varför skulle inte fattiga romer kunna arbeta med bärplockning eller hjälpa till med andra enkla saker. Vi har genom vår missriktade välvilja bidragit till idén att romer bara kan tigga.  Och alla som inte tycker att det är en bra lösning att fattiga människor som lever under dåliga förhållanden i Bulgarien och Rumänien sitter på Sveriges alla gator och torg och ber om pengar, har beskrivit som människor utan hänsyn och medmänsklighet. Jag skulle vilja hävda att det är precis tvärt om.  

Marie Söderqvist

• Ålder: 49 år.

• Bor: Enebyberg.

• Gör: Skribent, konsult.

• Har gjort: Förbundsdirektör på Livsmedels­företagen, vd på United Minds, krönikör Expressen, ledarskribent Svenska Dagbladet.

• Politisk hållning: Borgerlig

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset