I ena ringhörnan, mannen med vänsterkroken, Göran Greider. I andra, kvinnan med den raka högern, Marie Söderqvist. Ämnet är medias hantering av Anders Borg-skandalen.

Veckans fråga

Tidigare finansminister Anders Borg ska ha visat sitt kön, förolämpat kvinnor och tafsat på andra gäster under en fest i Stockholms skärgård, enligt uppgifter till Aftonbladet. ”Jag var på fest i helgen och drabbades av en blackout”, skrev han sedan Facebook. Men har medierna hanterat den här situationen på ett bra sätt?

Göran Greider: Borg har fått vad han förtjänar

När sommarskandalen om Anders Borgs beteende på en skärgårdsfest briserade blev jag förstummad. Jag såg på min katt, men även hon teg och tycktes skämmas å ex-politikerns vägnar. Men medierna har hanterat historien enligt regelboken. Aftonbladet gick inte ut med den förrän den var bekräftad – Borg själv hann rentav komma med en märkligt halvhjärtad ursäkt på Facebook.

Anders Borg är en offentlig person. I åtta år var han den tyngste moderatpolitikern. Han var med och genomdrev ett systemskifte av Sverige i mer ojämlik riktning. Det känns onekligen omskakande att – i ljuset av hans beteende – tänka på all makt som legat i hans hand. Efter sin avgång skaffade han sig en rad lukrativa toppjobb i näringslivet. Att inte skriva om skandalen hade varit ett lika stort tjänstefel av medierna som att tiga om Mona Sahlins senaste bravad.

Borgskandalen blev en händelse av större mått när ledande moderater – med Anna Kinberg Batra som klokt undantag – snabbt var ute och stödde Borg. Det är otroligt. Hans sexistiska beteende slätades över. Förmodligen vittnar det om ett moderat parti i djupaste kris. Partiet faller ju närapå samman, och från en piedestal föll så bysten av partiets forna hjälte med en krasch mot skärgårdsberget.

Nu har det gått någon vecka. Borgs personliga haveri behöver inte ältas mer. Men värderingssystemet inom näringslivets högre höjder behöver ältas. När en enskild person som Borg kan/kunde ta 100 000 kronor i betalt för ett föredrag riskerar det att påverka omdömet: sådana människor kan nog känna att de svävar ovanför det vanliga livets moralkoder.

Göran Greider

Ålder: 57 år.

Bor: Årsta och Dala-Floda.

Gör: Skribent, chefredaktör på Dala­-Demokraten.

Har gjort: Medgrundare till tidskriften TLM, skrivit flera böcker.

Politisk hållning: Socialdemokrat.

 

Marie Söderqvist: Medierna borde skämmas

Gjorde medierna rätt i den så kallade Borg-affären? Rätt? Finns det någonting som inte hanterats fel, i den här historien?

De som var på den beryktade festen minns inte, såg inte, eller tycker inte att det är något att prata om i offentligheten. Det finns alltså inte någon enda festdeltagare som till polisen säger sig ha blivit utsatt för något brott begånget av Anders Borg.    

Däremot finns det tusentals andra som inte var på festen som pratar och beskriver saker som kanske kan ha hänt, och om dessa saker som kanske har hänt, har hänt kan det vara brott begångna, och om dessa saker har hänt och är brottsliga är det mycket upprörande.  

Replik: Jag som polis måste uppta anmälan mot Anders Borg

Att en polis, Kristoffer Samsing, upprättar en anmälan om något han läst om i tidningen, rapporterar medierna som om det vore vanligt förekommande. Den anmälningsglade polisen har förresten en hel dynghög av saker skrivna om sig, på diverse sociala medier. Jag skriver inte om de sakerna i den här texten och inga andra tidningar skulle heller göra det. För alla vet att bara för att någon säger något eller skriver något behöver det inte vara sant. Och jag spekulerar heller inte i om den där polisen eventuellt kan ha gjort sig skyldig till något brott, som så lättvindigt upprättar en polisanmälan mot en känd person och berättar om det för alla. Seriösa medier rapporterar inte obekräftat skvaller och det är rätt sällan man konstruerar möjliga brott utan att det finns några brottsoffer. Men med Borg har medierna tillåt sig att skriva och spekulera på ett sätt som är helt orimligt.  

Att Borg skäms har han redan berättat. Sveriges medieföreträdare borde faktiskt gå ut och säga samma sak. Vi skäms! Det blev fel och vi ska ta hjälp och se till att det inte händer igen.  

Marie Söderqvist

• Ålder: 49 år.

• Bor: Enebyberg.

• Gör: Skribent, konsult.

• Har gjort: Förbundsdirektör på Livsmedels­företagen, vd på United Minds, krönikör Expressen, ledarskribent Svenska Dagbladet.

• Politisk hållning: Borgerlig

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Anders Borg