I ena ringhörnan, mannen med vänsterkroken, Göran Greider. I andra, kvinnan med den raka högern, Marie Söderqvist. Ämnet är personfokuset inom politiken.

Veckans fråga

Allt fler moderata distrikt och även Muf kräver Anna Kinberg Batras avgång efter partiets ras i opinionsmätningarna. Annie Lööf däremot är den partiledare som har högst förtroende hos väljarna. I april ville 30 procent av M-väljarna se C-ledaren som statsminister (DN/Ipsos).

Har politiken blivit för individfokuserad och besatt av opinionssiffror?

Göran Greider: Partiledarna är varumärken

Mitt intryck är att politikernas själva ansikten idag står i vägen för det vitala politiska tänkandet. Donald Trumps frisyr och twitterkonto blockerar utsikten över en amerikansk demokrati som är dysfunktionell på grund av för mycket kampanjpengar och för stora klassklyftor. Och när Moderaterna krisar beror det givetvis på att gammelmoderater och nya moderater, som är osams om allt från synen på SD till LAS, inte längre har sin forna skattesänkarutopi att enas kring.

Men alla stirrar på Anna Kinberg Batra. Det kluvna, osäkra intryck hon gett från den stund hon valdes till nu har inte att göra med hennes personlighet, utan med ett parti som är ideologiskt schizofrent.

När svensk politik mådde som bäst utspelade den sig på tusen och åter tusen små möten, i partier, fackföreningar, folkrörelser av alla de slag. För en generation sedan var en politiker mer rädd för att möta medlemmar ute i landet än för vad en listigt leende kommentator i Aktuellt hade att säga om de senaste personstriderna.

Politik har reducerats till ilska framför TV- eller mobilskärmen. Där är ledarna – och där borta väljarna och däremellan inga levande folkrörelser som formar egna tankar. För partierna är det i själva verket bara besvärligt med många aktiva medlemmar; det stör de snabba mediala utspel som då behöver förankras först. Partistaber lusläser varje förtroendemätning, men kan inte läsa väljarnas ansikten.

Vad är en partiledare? Svar: Ett varumärke som ska lanseras. Politiken härmar marknaden. Där är den sjuka roten. Vi måste bryta upp från det här. Det är dags att börja om. Med allt. Underifrån.

Göran Greider

Ålder: 57 år.

Bor: Årsta och Dala-Floda.

Gör: Skribent, chefredaktör på Dala­-Demokraten.

Har gjort: Medgrundare till tidskriften TLM, skrivit flera böcker.

Politisk hållning: Socialdemokrat.

 

Marie Söderqvist: Politik handlar allt mindre om politik

Ja, politiken är både för individfixerad och opinionssifferfixerad. Det var inte många år sedan Annie Lööf var ifrågasatt från alla håll för att hon fick Centerpartiet att tänka nytt och ömsa skinn från gammalt landsbygdsparti till modernt storstadsparti.

Partiet lyfte inte i opinionen och hon beskrevs som för ung, för liberal och för oerfaren.
Nu är Annie Lööf en opinionshjältinna vilket lett till att centerföreträdare ute i landet räknar på hur mycket mer inflytande och pengar de kommer att få om opinionssiffrorna håller i sig genom valet.
På samma sätt har de moderata lokalpolitikerna gjort. De har omvandlat opinionssiffror till mandat och pengar och insett att de kommer att förlora mycket. Då är den enkla och snabba lösningen att hitta en ny ledare och hoppas på att hen kan få upp opinionssiffrorna till valet och därmed rädda vad som räddas kan av lokala partiföreträdares makt och ekonomier.

Den mediala fokuseringen på person och opinion sker på bekostnad av den politiska diskussionen, både i partierna och utanför. Och skoningslösheten i medierna, såväl traditionella som sociala, bidrar paradoxalt nog till att de som kommer att lyckas hålla sig kvar är Donald Trump-typer, som väljer att fullständigt strunta i journalister. Det närmaste vi kommit någon som dompterar istället för att dompteras i Sverige är nog Carl Bildt som med stor kunnighet och humoristisk arrogans systematiskt förminskat alla journalister som försökt att komma åt honom. Politik handlar allt mindre om politik och allt mer om hur man lyckas hantera den ständigt pågående bevakningen alla som ger sig in i politiken utsätts för.

Marie Söderqvist

• Ålder: 49 år.

• Bor: Enebyberg.

• Gör: Skribent, konsult.

• Har gjort: Förbundsdirektör på Livsmedels­företagen, vd på United Minds, krönikör Expressen, ledarskribent Svenska Dagbladet.

• Politisk hållning: Borgerlig

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset