Var det rätt av statsministern att ta upp sin bakgrund som svetsare i onsdagens debatt mot Ulf Kristersson? Marie Söderqvist och Göran Greider duellerar!

Veckans fråga: Var det rätt av Löfven att ta upp sin bakgrund som svetsare?

I onsdags rök Moderaternas nya partiledare Ulf Kristersson och statsminister Stefan Löfven ihop under riksdagens partiledardebatt. De pratade om ekonomisk politik när Kristersson sa:
– Lite grundläggande ödmjukhet inför världskonjunkturen hade varit bra från statsministern.
Löfven svarade:
– Nu är jag inte ekonom. Jag är en enkel svetsare, men jag kan läsa.

Marie Söderqvist: Ska vi verkligen vara stolta över att Löfven är lägst utbildad?

Det fanns förstås en tanke med att anspela på sin arbetarbakgrund i kontrast till moderaternas nye partiledare Ulf Kristersson, som har en universitetsutbildning i nationalekonomi från Uppsala universitet. Det handlade inte bara om att statsministern ville göra en poäng av att han anser att alliansens budget under förra mandatperioden inte höll ihop, utan att han också tror att det är positivt att vara, för att citera honom ordagrant: ”en enkel svetsare”.
Att vara statsminister är ett av de svåraste uppdrag man kan ha. Ett jobb där gedigen kunskap och snabbhet att lära nytt borde vara nödvändiga egenskaper. Ny teknik revolutionerar bransch efter bransch, kunskap och rätt utbildning avgör nationers framtid. Och lilla Sverige är extremt beroende av vad som händer i resten av världen och EU.
Frankrikes Macron är utbildad vid franska elituniversitetet École nationale d’administration. Hela Europas stora stjärna, den nyligen återvalda Angela Merkel, har doktorerat i kvantkemi. Att ha en rejäl akademisk utbildning när man tar sig an rollen som ett lands statsminister är inte ovanligt. Tvärsom det har alla våra nordiska grannländers statsministrar också. I Norge har Erna Solberg en fil kand i bland annat statsvetenskap och nationalekonomi. Lars Lokke Rasmussen i Danmark är jurist och Juha Sipilä i Finland är civilingenjör.
I Sverige idag har nästan hälften av alla någon form av högskoleutbildning. Och ungefär en fjärdedel av alla som bor i Sverige har ägnat minst tre eller längre åt universitetsstudier.

Vi har alltså en statsminister som är betydligt sämre utbildad än alla andra statsministrar i vårt närområde. Och han har en betydligt lägre utbildning än många svenskar. Är det verkligen något att vara stolt över?

Marie Söderqvist

• Ålder: 49 år.

• Bor: Enebyberg.

• Gör: Skribent, konsult.

• Har gjort: Förbundsdirektör på Livsmedels­företagen, vd på United Minds, krönikör Expressen, ledarskribent Svenska Dagbladet.

• Politisk hållning: Borgerlig

Göran Greider: Löfvens svetsarilska är bra för svensk politik

Ja! Jag hoppade till av glädje när Stefan Löfven blev förbannad över att mästras om statens ekonomi och utbrast: ”Jag är en enkel svetsare, men jag kan läsa!”. Det kom oväntat mitt i en halvseg partiledardebatt i riksdagen. Moderatledaren hade just referat till nationalekonomer som gudomliga experter och Löfven kontrade med en starkt känslomässig men ekonomiskt korrekt reaktion: Borgerliga regeringar lämnar alltid underskott i statens finanser efter sig.

Löfvens svetsarilska är bra för svensk politik. Det talas extremt lite om klass i politiken och än mindre om den egna klassbakgrunden. En av de få som börjat göra det är Jan Björklund, textilarbetarsonen, och jag gillar det. Vi lever i ett klassamhälle. Skillnaderna mellan de översta och understa har rasar iväg kraftigt. En VD på ett av Sveriges 50 största företag tjänar numera 54 gånger mer än en industriarbetare (och ännu mer än en kommunalarbetare). Självaste Internationella valutafonden (IMF) menar numera att skatter bör höjas för de rikaste.

En förklaring till högerpopulisternas framgångar är att de exploaterat ilskan över politikereliten. Men många politiker har arbetarbakgrund och det är bra om fler berättar om det på samma sätt som det är bra att könsmässiga och etniska erfarenheter blir levande i politiken. I slutändan bör argument och idépolitik avgöra i debatter, inget annat. Men erfarenheterna ger människor som annars känner sig uteslutna en chans att identifiera sig med den som står i talarstolen.

När Löfven tillträdde haglade en del nedsättande angrepp mot ”svetsaren från Örnsköldsvik”. Han beklagade sig inte över det. Men det visade på det klassförakt som finns i samhället.

I svensk politik klarnar nu höger-vänsterskalan, särskilt sedan SD bleknar och troligen är på väg nedåt. Och när den konflikten klarnar blir fördelningspolitik och klass viktigare och skär som svetslågor genom ordmassorna.

Göran Greider

• Ålder: 57 år.

• Bor: Årsta och Dala-Floda.

• Gör: Skribent, chefredaktör på Dala­-Demokraten.

• Har gjort: Medgrundare till tidskriften TLM, skrivit flera böcker.

• Politisk hållning: Socialdemokrat.

LÄS MER: Är Moderaternas förslag om ett tiggeriförbud bra?

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset