Moderaterna kräver att regeringen ger Brottsförebyggande rådet (Brå) i uppdrag att göra en kartläggning av sexualbrott i Sverige – där förövarens etniska ursprung ska anges. Vi har frågat duellanterna Göran Greider och Marie Söderqvist: Är det rätt eller fel?

Veckans fråga: Ska Brå kartlägga sexualbrottslingarnas ursprung?

I måndags presenterade Moderaterna ett nytt förslag vad gäller sexualbrott. Bland annat föreslår partiet att straffen för »alla våldtäktsbrott« ska skärpas. Exempelvis vill de höja straffminimum för våldtäkt från två till tre år. Samtidigt kräver partiet att rege­ringen ger Brottsförebyggande rådet (Brå) i uppdrag att göra en omfattande kartläggning av sexualbrott i Sverige, där förövarens etniska ursprung ska anges.

Göran Greider: Kön och klass förklarar det allra mesta av brottsligheten

De vatten som moderaterna nu fiskar i är inte alls ­grumliga – de är glasklart främlingsfientliga. Moderaterna vill att staten ska beordra Brottsförebyggande rådet att ta reda på vilken etnicitet sexualbrottslingar har.

Jag antar att partiet inte är så intresserat av att studera vad de många jurister, teaterregissörer och hemmasnickrare i tv som #metoo avslöjat har för etnisk bakgrund. Jag tycker det står helt klart att Tomas Tobé faktiskt stryker en främlingsfientlig mobb medhårs.

Kriminologer har redan gjort otaliga undersökningar om orsakerna till brottslighet. I allt väsentligt handlar det om dålig levnadsstandard och var de flesta poliser patrullerar. Kön och klass förklarar det allra mesta av brottsligheten. Och offentlig statistik har dessutom svårt att komma åt etnicitet: En svensk medborgare med turkiskt ursprung kan vara exempelvis kurd eller assyrier.

Ännu värre är det där att staten ska beordra forskare att syssla med etnisk kartläggning. Den som föreslår det måste ju höra varningsklockorna ringa inom sig: Tyska myndigheter satt en gång och räknade ut om tyska medborgare var kvartsjudar eller halvjudar. Polisens så kallade romregister slutade med skadestånd till dem som registrerats.

Spelar etnicitet då ingen roll alls? Jo, det är klart. Könsstympningens eller hederskulturens fruktansvärda ­förtryck saknas i stort sett i inhemsk, svensk tradition och den som vill ursäkta sådant med kulturell relativism är galen.

Problemet är att det nästan inte går att skriva fördomsfritt om den här f­rågan utan att snabbt anklagas för att strunta i sexualbrotten – som ökar, enligt Brottsförebyggande rådets senaste enkätundersökning. Men för att få ner de siffrorna krävs mer polisresurser och ett mycket mer jämställt och jämlikt samhälle. Men moderaterna har aldrig gillat att tala om klass- och könshierarkier.

Göran Greider

• Ålder: 57 år.

• Bor: Årsta och Dala-Floda.

• Gör: Skribent, chefredaktör på Dala­-Demokraten.

• Har gjort: Medgrundare till tidskriften TLM, skrivit flera böcker.

• Politisk hållning: Socialdemokrat.

Marie Söderqvist: Alla försvenskades vare sig det betydde fler eller färre brott

Moderaterna föreslår att straffen för sexualbrott ska skärpas. Och partiet tycker också att mer kunskap om en brottskategori som tycks öka, eller i varje fall anmälas i växande utsträckning, vore bra.

Men att ta reda på mer om sexförbrytaren är kontroversiellt. Eller rättare sagt – vad kontroversen egentligen handlar om är etnicitet. Är det, som en del påstår, en kraftig överrepresentation bland invandrarmän när det gäller sexbrott, eller inte?
Hemma i bokhyllan har jag en av de sista ohämmade studierna som BRÅ, Brottsförebyggande rådet, gjorde kring etnicitet och brottslighet i slutet på 90-talet.

I den kan man hitta en del intressanta saker. Invandrare med asiatiskt påbrå begick färre brott än infödda svenskar. Personer från Mellanöstern och personer från Latinamerika begick fler. Vad man också kunde uttolka var att brottsligheten bland andra generationens invandrare närmade sig svenskarnas.

Det vill säga andra generationens asiater begick fler brott än föräldra­generationen och de från Mellanöstern och Sydamerika färre. I statistiken såg det ut som om alla grupper försvenskades vare sig det betydde begå fler eller färre brott.

Det är förstås mycket märkligt att man av rädsla för eventuellt upp­blossande rasism förhindrar en myndighet att ta fram fakta. Att inte kunna säga hur siffrorna ser ut när det gäller sexualbrott ökar risken för rasistiskt präglade fördomar mer, än att ha sådan statistik.

Vad den senaste månadens lavin av beskrivningar av olika former av sexuella kränkningar och övergrepp visar är att mer kunskap behövs.

Och vad resultatet av studien än skulle kunna bli, skulle den kunna användas för att bättre bekämpa brott och kanske förhindra att fler utsätts. Och det borde rimligen vara det centrala för politiker. Att försöka förhindra och bekämpa brott. Inte att undanhålla fakta.

Marie Söderqvist

• Ålder: 49 år.

• Bor: Enebyberg.

• Gör: Skribent, konsult.

• Har gjort: Förbundsdirektör på Livsmedels­företagen, vd på United Minds, krönikör Expressen, ledarskribent Svenska Dagbladet.

• Politisk hållning: Borgerlig

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset