I ena ringhörnan, kvinnan med den raka högern, Marie Söderqvist. I den andra, mannen med vänsterkroken, Göran Greider. Veckans ämne är Sverigedemokraternas senaste siffror i opinionsmätningen från SVT/Novus.

Veckans fråga: Varför är Sverigedemokraterna störst bland arbetare?

En ny mätning från SVT/Novus visar att Sverigedemokraterna är största parti bland arbetare. Det är de tillfrågade själva som får uppge vilken typ av sysselsättning de har med svarsalternativen studerande, arbetare, tjänsteman, egen företagare, arbetslös, pensionär eller annat. Men vad beror det här resultatet på?

Marie Söderqvist: Beröringsskräcken är i nivå med hur kastlösa behandlas i Indien

Den beröringsskräck alla partier har visat SD är i nivå med hur kastlösa behandlas i Indien. Man beter sig som om de inte fanns och hoppas att de på så sätt försvinner. Att låtsas som att SD är det hemskaste som finns och samtidigt driva igenom en blocköverskridande invandringspolitik som är extremare än vad SD ens klarat av att föreslå, skapar både politikerförakt och en röd matta för SD. Först säger alla att det är ganska problemfritt med invandring och att de som tycker något annat troligen är rasister. Sedan helt plötsligt kan man inte ens åka pendeltåg mellan Köpenhamn och Malmö utan pass, för att polisen ska kunna skydda gränserna mot – invandrare.

Det är inte för att Jimmie Åkesson är en så lysande politiker som SD:s opinionssiffror ständigt flyter uppåt. Det är för att de andra partierna genom sina ageranden gjort SD:s invandringspolitik till den mest trovärdiga.

Det är påfrestande för ett homogent, kulturellt ganska extremt land som Sverige är att ta emot människor från andra delar av världen. Har man en välfärdsstat som bygger på att alla ska jobba, alla ska betala mycket i skatt, kunna mycket, och vara flytande på svenska för att jobba, är det inte helt enkelt att inkorporera många människor från andra länder. Det kräver en del, inte bara av de som kommer hit, utan också av oss som lever här. Och det kräver mest av de allra mest ekonomiskt utsatta. Det är klart att skolan, vården, socialtjänsten utsätts för ett mycket hårdare tryck med stor invandring än utan. Det konstiga är inte att SD ökar bland dem som känner att invandringen hotar deras egen trygghet. Det konstiga är att de andra partierna ännu inte hittat vettiga sätt att förhålla sig till SD.

Marie Söderqvist

• Ålder: 49 år.

• Bor: Enebyberg.

• Gör: Skribent, konsult.

• Har gjort: Förbundsdirektör på Livsmedels­företagen, vd på United Minds, krönikör Expressen, ledarskribent Svenska Dagbladet.

• Politisk hållning: Borgerlig

Göran Greider: Mesiga socialdemokrater har inte övertygat på länge

Hur botar man en arbetare från SD-sympatier? Svar: Genom att tala om direktörer som tjänar miljoner och ändå knappt betalar skatt. Eller om en offentlig sektor som förlorar miljarder när skattepengar går till välfärdskoncernernas vinster. Kort sagt: Om galopperande klassklyftor och tilltagande ojämlikhet. När jag stått och käftat med arbetare (oftast manliga) som röstar SD är det bara det som kan rubba deras cirklar. Och det är just detta som svensk socialdemokrati inte gjort på mycket länge med någon övertygande röst – och då skaffar sig delar av arbetarklassen en annan syndabock: Flyktingar och invandrare.

Så ser det ut i Sverige och västvärlden. De få progressiva politiker som ibland lyckats vända det är sådana som Jeremy Corbyn eller Bernie Sanders; de har fattat att rasismen aldrig kan besegras med enbart antirasism, hur absolut nödvändig denna antirasism än är.

Vänsterpartiet och Socialdemokraterna är tillsammans större än SD bland arbetare, men SD är just nu största enskilda partiet. Jodå, det kan ändra sig fram till valet. Jag tror att detta rasistiska parti kommer att sjunka tillbaka en hel del; det fick lite extra syre via Kinberg Batras frieri i våras.

Men jag ropar högt till alla mesiga sossar och självgoda liberaler: Välkommen till den nyliberala värld som ni har skapat där all socialistisk ideologi utraderats, ojämlikheten rusar och de samhällsklasser som har minst makt knappt har någon däruppe att lyssna på – då går det så här.

SD är ett parti som går de besuttnas ärenden. Hamra in det budskapet. Det biter i längden.

Göran Greider

• Ålder: 57 år.

• Bor: Årsta och Dala-Floda.

• Gör: Skribent, chefredaktör på Dala­-Demokraten.

• Har gjort: Medgrundare till tidskriften TLM, skrivit flera böcker.

• Politisk hållning: Socialdemokrat.

LÄS MER: Duellen: Är det rätt av regeringen att höja bankavgiften?

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset