Svenskarnas sammanlagda lån har passerat rekordhöga 3 000 miljarder. Över 80 procent är bostadslån. Organisationer som OECD och IMF har varnat för en svensk bostadsbubbla och att när den bobubblan spricker kan det få negativa konsekvenser för hela Norden. Men vems fel är det att vi är i den här situationen? Marie Söderqvist och Göran Greider duellerar!

Veckans fråga: Vems fel är bostadskrisen?

Svenskarnas sammanlagda lån har passerat rekordhöga 3 000 miljarder. Över 80 procent är bostadslån. Organisationer som OECD och IMF har varnat för en svensk bostadsbubbla och att när den bobubblan spricker kan det få negativa konsekvenser för hela Norden. Men vems fel är det att vi är i den här situationen?

Marie Söderqvist: Det är politikerna som sätter upp ramarna

Det finns människor som funnit det perfekta jobbet, men som tvingas tacka nej till nytt arbete och flyttat för att de inte hittar en bostad. Det finns företag vars tjänster och produkter skulle sälja, men som väljer att inte starta verksamhet i Stockholm för att det är omöjligt för anställda att hitta bostäder till överkomliga priser.
Den illa fungerande bostadsmarknaden är alltså inte bara ett problem för enskilda individer utan också för företag, universitet och institutioner som behöver kompetent arbetskraft men som inte kan erbjuda absoluta topplöner.
För många år sedan pluggade jag i New York. Då berättade min universitetslärare som var lektor i litteratur, att hon tjänade mer på att hyra ut sin lilla tjänstelägenhet under tre sommarmånader än vad hon tjänade på ett helt år på sin heltidstjänst på New York University.
Stockholm har inte riktigt New Yorks bostadspriser. Men här i huvudstaden, precis som i New York, kretsar livet kring bostaden, dess kostnader, möjliga intäkter och värden. Och när högt belånade bostadsrättsinnehavare ser sitt livs investering krympa ihop till lägre summor än banklånen uppstår lätt panik. En begynnande panik som späds på av än hårdare amorteringskrav 2018.

Det är extremt dyrt att bygga i Sverige. Rigida byggregler driver upp kostnaderna. Brist på arbetskraft inom byggsektorn har gjort att lönerna skenar. Hårdfört fackligt arbete har stängt ute billigare konkurrenter från andra länder. Beslut om nya byggen överklagas i åratal, vilket fördyrar och gör genomförande tiderna oändliga. Är det politikernas fel?
Ja, det är politikerna som sätter upp ramarna. Och inget parti har förmått ta ett fast grepp om byggandet och boendet.

Marie Söderqvist

• Ålder: 49 år.

• Bor: Enebyberg.

• Gör: Skribent, konsult.

• Har gjort: Förbundsdirektör på Livsmedels­företagen, vd på United Minds, krönikör Expressen, ledarskribent Svenska Dagbladet.

• Politisk hållning: Borgerlig

Göran Greider: Både blåa och röda regeringar har slarvat – det kan bli en krasch

Svenska folket har nu bostadslån på över 3 000 miljarder. Summan är fullständigt ofattbar och skulle något hända i världsekonomin som plötsligt ökar arbetslösheten – ja, då kan vi stå mitt i en av de värsta krascherna i svensk historia när folk inte kan betala på sina lån och heller inte sälja. Redan nu förvandlas många människor till ett slags räntemänniskor: Det enda många bryr sig om är räntorna, allt annat blir oviktigt. Bostadsrätter tenderar att snäva av blicken. Hur har det kunnat bli så här?

Svar: Politikerna har i mer än tjugo år glömt allt vad social bostadspolitik heter. Vill man ha ett stabilt samhälle, som tål ekonomiska kriser, då bör självklart folkmajoriteten bo i hyresrätter. Den amerikanska bostadslånekarusell som utlöste finanskraschen 2008 och gav hela kapitalismen hjärtstillestånd hade aldrig inträffat om amerikanare i högre grad bott i hyresrätter. En hyresrätt kräver inte att några lån behöver tas. Hyresrätter gör inte människor till ränteslavar. Hyresrätter går inte att spekulera i på samma sätt (en del av bubblan beror på spekulation). Hyresrätter är lättare att göra sig av med. Och de gynnar den sociala jämlikheten: För att köpa en svindyr bostadsrätt måste en ung människa idag ha riktigt rika föräldrar.

I många välbeställda kommuner har de borgerliga politikerna sålt ut de kommunala bostadsbolagen, hyresrätter finns knappt, och det är mycket därför som de vägrar ta emot några flyktingar. Ett samhälle där bostadsrätter dominerar är mycket svårare att planera samtidigt som det uppmanar till egoistiskt tänkande.

Både borgerliga och socialdemokratiska regeringar har slarvat bort idén om en social bostadspolitik. Vi får innerligt hoppas att bubblan pyser ut fint och långsamt. Men det kan bli en krasch. Då får tusen och åter tusen människor, som egentligen bara vill ha någonstans att bo, ta smällen och betala för de politiska misstagen.

Göran Greider

• Ålder: 57 år.

• Bor: Årsta och Dala-Floda.

• Gör: Skribent, chefredaktör på Dala­-Demokraten.

• Har gjort: Medgrundare till tidskriften TLM, skrivit flera böcker.

• Politisk hållning: Socialdemokrat.

LÄS MER: Är Moderaternas förslag om ett tiggeriförbud bra?

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset