Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Bakom står de tidigare partiledarna Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Bakom står de tidigare partiledarna Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt.

Visar nya de nya opinionssiffrorna att Ulf Kristersson kommer leda Moderaterna till makten vid nästa riksdagsval? Marie Söderqvist och Göran Greider duellerar!

Veckans fråga: Kan vi räkna med ett regeringsskifte?

Moderaterna med den nya partiledaren Ulf Kristersson i spetsen går kraftigt framåt i den senaste opinionsmätningen från Yougov och ökar från 16 till 19,9 procent. Tyder den snabba återhämtningen på att det blir ett regeringsskifte i nästa riksdagsval?

Marie Söderqvist: Med stor sannolikhet blir det ett regeringsskifte nästa höst

Det går bra nu. Väljarna rullar in, för att travestera hiphoparen Petter. Visst är det ännu bara opinionssiffror, inga riktiga väljare, för moderaterna och alliansen, men med stor sannolikhet kommer vi att se ett regeringsskifte nästa höst. Blir alliansen större än de styrande rödgröna borde det vara en självklarhet att de också ska leda Sverige, och inte en gång till gå med på att en mindre koalition styr landet. Statsministern Stefan Löven leder regeringen, inte för att väljarna lade sina röster på honom, utan därför att en stor grupp väljare valde SD.
Ska man använda en höger-vänsterskala, blev resultatet efter valet 2014 att ett väljarkliv åt höger blev ett regeringskliv åt vänster. Ungefär sju procent av väljarna lämnade moderaterna, som föll från 30 till 23 procent, för att istället ta ett steg åt höger och lägga sina röster på Sverigedemokraterna, som gick från 5,7 till 12,9. I valet 2014 fick alliansen 39,4 procent av rösterna. Löfvens regering fick 37,9. Den regering som styr idag har alltså bara lite drygt var tredje väljare bakom sig.
Istället för att hålla på och trassla till det för sig med krångliga resonemang om vilkas röster man kan eller inte kan acceptera borde alliansen vara väldigt tydlig med vad man vill både som gemensam pakt och som enskilda partier. Och framförallt behöver man vara tydlig med att man vill regera Sverige. De som säger sig vilja lägga sina röster på något av allianspartierna gör det för att de vill se dem styra Sverige, inte för att de ska bedriva oppositionspolitik och skicka sina politiska motståndare till KU. När det gäller politik är det, till skillnad från det mesta annat, sant att det bara är resultatet som räknas. Det finns inget utrymme för folkpartistiska existentiella grubblerier om vilket sida man ska vara på. Det som gäller är att vinna valet tillsammans som en borgerlig allians.

Marie Söderqvist

• Ålder: 49 år.

• Bor: Enebyberg.

• Gör: Skribent, konsult.

• Har gjort: Förbundsdirektör på Livsmedels­företagen, vd på United Minds, krönikör Expressen, ledarskribent Svenska Dagbladet.

• Politisk hållning: Borgerlig

Göran Greider: Kristersson räcker inte för regeringsskifte

Många moderater drömmer nu om fornstora dagars opinionssiffror men jag tror att de snart vaknar med ett förskräckt ryck. Moderatledaren Ulf Kristersson är just nu mediernas lilla älskling och ett parti som var ledset har blivit gladare. Men partiet har hämtat sina nya procent i huvudsak från Centerpartiet och SD; inga stora förändringar mellan blocken är synliga. Kristersson är medial, men inte folklig, och den politik han lanserar saknar den bredd som kan göra Moderaterna till det där stora, statsbärande partiet för alla som Reinfeldt en kort tid fick det att framstå som.

Moderaterna är helt enkelt återigen ett klassiskt högerparti, alla Borghästsvansar är avklippta, och det funkar inte längre att till exempel kalla sig det nya arbetarpartiet. Men jag gläds oerhört åt att det verkligen är ett rejält högerparti vi nu ser. Det aktiverar den höger-vänsterskala som kan mobilisera rödgröna väljare, särskilt i en tid när mer resurser till en haltande välfärd hamnar i politikens centrum. Det behövs fler anställda i sjukvård och äldreomsorg, a-kassa och sjukförsäkring är för dåliga – och hur det ska lösas med de enorma skattesänkningar moderaterna föreslår är obegripligt. I synnerhet om partiet vill satsa massor på försvar och polis.
Ett år före ett val borde en opposition som menar att sittande regering är katastrofal leda stort. Det gör den inte. Grundtipset är att det rödgröna blocket blir större än alliansen. Kristersson hoppas kunna regera ändå med passivt stöd av SD. Men jag tror att det stödet blir vad psykologerna kallar passivt-aggressivt (trevligt normala men plötsligt aggressiva människor). På det byggs inga hållbara regeringar.

Det där fattar allianspartnerna Annie Lööf och Jan Björklund som lovat att hålla SD kort. De inser till sin förskräckelse att moderatledaren hämtar sina bättre opinionssiffror från de SD-värderingar som halva Alliansen avskyr.

Göran Greider

• Ålder: 57 år.

• Bor: Årsta och Dala-Floda.

• Gör: Skribent, chefredaktör på Dala­-Demokraten.

• Har gjort: Medgrundare till tidskriften TLM, skrivit flera böcker.

• Politisk hållning: Socialdemokrat.

LÄS MER: Är Moderaternas förslag om ett tiggeriförbud bra?

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset