Betyg

2


På Magasinsgatan 3 ligger den som en liten sockerbit för trend-stungna hipsters. Allt är, i teorin, förträffligt – läget, inredningen och krogens fokus: dumplings. Jag pratar givetvis om den lilla restaurangkedjan Beijing8. Och innan man här skrapar på ytan är man fortfarande fruktansvärt exalterad.

Här finns nog med betongdetaljer för att avlasta merparten av Tysklands autobahn, träbordens minimalism är så trevlig och attraktiv att den med all säkerhet hade gjort succé på dejtingappen Tinder och de små ekologiska dryckerna och den generösa dispensoaren med te tickar i alla boxar för i vilken riktning drycken är på väg i samhället. Men det är när man börjar konsumera ovan nämnda ting som problemen staplar sig på rekordhöga Tetris-höjder. Jag vet faktiskt inte var vi ska börja någonstans.

Kanske ska vi börja med teet? Te är en sådan fantastisk liten dryck, men naturligtvis fullständigt misshandlad i det industriella Sverige. Vi har givetvis ingen te-kultur och Beijing8 är inget undantag. Odrickbar är omdömet. De övriga ”ekologiska” dryckerna (vet inte alls hur ekologiska de verkligen är, finns för övrigt inget ord och begrepp som missbrukas så mycket just nu), är av medioker sort. Och.

Huvudattraktionen här, dumplingens, är så långt ifrån ett kärleksfullt arbete man kan komma. Degkorgarna är antingen sönderstekta eller degiga (och detta kan förekomma på en och samma dumpling…) och innehållet är inte mycket roligare. Jag beställer ångade edamamebönor, kyckling/jordnöt-dumplings och ett set vegetariska diton. Det inbjuder inte till fler beställningar.

Kärleken och respekten mot råvaran och hantverket saknas helt och konceptet är mycket medvetet: att systematiskt och kalkylerat prångla ut så mycket dumplings som möjligt för minsta möjliga kostnad. Det enda positiva jag tar med mig härifrån är personalens leenden och varma bemötande. Härligt naturligtvis, men var de får sin positiva energi ifrån är för mig än idag en gåta.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset