Vilken är landets bästa skolkommun i år? Det är lite osäkert, eftersom Lärarförbundets rankning bygger på felaktig statistik. SCB tar på sig ansvaret. Arkivbild.
Vilken är landets bästa skolkommun i år? Det är lite osäkert, eftersom Lärarförbundets rankning bygger på felaktig statistik. SCB tar på sig ansvaret. Arkivbild.

Nyligen utsåg Lärarförbundet skånska Vellinge till Bästa skolkommun 2016. Men nu får Vellinge och de övriga 289 kommunerna leva i ovisshet ett tag. Det har nämligen visat sig att SCB levererat fel siffror.

Bästa skolkommun har efter 15 år blivit en välkänd rankning med stort genomslag. Men i år gick någonting fel, och det går inte att ta miste på Lärarförbundets irritation.

– Vi är extremt besvikna och vi är de första att beklaga att det blivit så här. Men ansvaret ligger helt och hållet hos SCB som gjort en dunderblunder, säger Ida Strutt, t f presschef hos Lärarförbundet.

Kommun ringde

Lärarförbundet blev varse misstaget när SCB hörde av sig per mejl på torsdagen.

– Man tror ju att man kan lita på SCB, som levererar underlag till statsbudgetar och myndigheter. Men SCB verkar ha blivit medveten om misstaget först när en kommun hört av sig och sagt att siffrorna inte stämde, säger Ida Strutt.

Mikael Schöllin, enhetschef vid SCB, bekräftar och beklagar misstaget.

– Vi har brustit i kvalitetssäkringen. Det är den mänskliga faktorn, säger han.

Det som har skett är att ett register, som ligger till grund för att räkna ut andelen högskolebehöriga 20-åringar i varje kommun, inte uppdaterats med aktuella folkbokföringsuppgifter. Andelen högskolebehöriga är ett av 13 kriterier Lärarförbundet byggt sin rankning på.

Inga andra

De felaktiga uppgifterna ska inte ha levererats till några andra. Skolverket, som ligger närmast till hands, har inte beställt motsvarande uppgift i år, enligt Mikael Schöllin.

SCB har nu levererat korrekta siffror till det företag som Lärarförbundet anlitat. Sannolikt kommer de nya siffrorna att gynna universitetskommunerna, dit många flyttar efter gymnasiet. Men hur det slår på den totala rankningen vill Ida Strutt inte spekulera i innan den nya listan är gjord.

– Det jag vet är att det är ett av 13 kriterier som har fel data. Men jag kan inte dra några slutsatser om hur det påverkar resultatet, säger Ida Strutt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset