Filippinernas president Rodrigo Duterte höll tal i Kina.
Filippinernas president Rodrigo Duterte höll tal i Kina.

Var Filippinernas president Rodrigo Duterte ännu en gång för snabb med tungan – eller är det början på något helt nytt.Under ett besök i Kina klargjorde han i vilket fall som helst att han separerar från USA och i stället närmar sig Kina.

– Jag tillkännager min separation från Förenta staterna, sade Duterte under en sittning i Folkets stora hall i Peking med bland andra Kinas vice premiärminister Zhang Gaoli.

– Militärt, kanske inte socialt, men ekonomiskt också: USA har förlorat, fortsatte Duterte.

Han klargjorde också att Filippinerna och Kina närmat sig varandra, och att han kanske reser till president Vladimir Putin i Moskva, erbjuder en treenighet och klargör att "det är tre av oss mot världen".

Duterte är känd för drastiska uttalanden som han ibland fått ta tillbaka. Om hans senaste budskap har bäring är det dåliga nyheter för Washington, där Filippinerna är en viktig allierad.

Men Vita husets talesperson Erik Schultz pekar på allianser på väldigt många områden.

– Vi har inte mottagit någon officiell förfrågan från filippinska beslutsfattare om att förändra någon av våra många frågor där vi samarbetar bilateralt.

Några timmar efter Dutertes tal släppte finansminister Carlos Dominguez och Ernesto Pernia, minister för ekonomisk planering, ett uttalande där de skrev att Filippinerna ska närma sig länder i regionen men inte vända ryggen åt västliga samarbeten.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset