Filippinernas president Rodrigo Duterte, som är på besök i Japan.
Filippinernas president Rodrigo Duterte, som är på besök i Japan.

USA:s militära närvaro på Filippinerna kan snart vara ett minne blott. Åtminstone om landets president Rodrigo Duterte får bestämma.

Nyligen meddelade Duterte att USA "kan glömma" ett framtida försvarsavtal med Filippinerna så länge han sitter kvar vid makten. Nu går den frispråkige ledaren ett steg längre.

– Jag vill att mitt land, kanske inom två år, är fritt från närvaro av utländska militära styrkor, sade Duterte i Japan inför ett möte med landets premiärminister.

USA har soldater på den filippinska ön Mindanao, soldater som ska kunna bistå i antiterror-operationer. Tidigare har Duterte sagt att han vill att de amerikanska trupperna ska bort därifrån eftersom de enligt honom skapar spänningar på ön, där militanta islamister gör uppror sedan årtionden tillbaka.

I en kommentar från Washington säger talespersonen Julia Mason att USA förväntar sig att Filippinerna uppfyller sina förpliktelser som allierad med USA.

– Vi har sett en hel del av den här sortens problematiska retorik den senaste tiden och det är inte någon positiv trend, konstaterar Julia Mason.

Det är inte första gången Duterte går i clinch med Washington. Tidigare i år kallade han den amerikanske presidenten Barack Obama en "horunge", något han senare förnekade. Han har också bett Obama att "dra åt helvete".

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset