Miljöpartiet vill att Stockholmslandstingets avtal med leverantören Onemed, som bland annat resulterat i stora leveranser av dyra stödstrumpor, prövas av domstol. Arkivbild
Miljöpartiet vill att Stockholmslandstingets avtal med leverantören Onemed, som bland annat resulterat i stora leveranser av dyra stödstrumpor, prövas av domstol. Arkivbild

Avtalet som tvingar Stockholms läns landsting att betala 6 000 kronor för ett par strumpor är olagligt, enligt Miljöpartiet som vill att saken prövas. Nu kommer det även fram att landstinget, enligt avtal, inte får säga något ont om företaget.

Avtalet med var beräknat att kosta en halv miljard kronor under fem år, men den summan uppnåddes nästan redan första året. Miljöpartiet i Stockholm ifrågasätter nu om avtalet är lagligt.

"Avslutningsavtalet med Onemed är dåligt då det kostar Stockholms skattebetalare stora pengar. Avtalet är dessutom inte beslutat politiskt utan endast på delegation av förvaltningschefen i ett försök från Alliansen att runda nämnden och komma undan det politiska ansvaret. Eftersom avtalsvärdet är mycket större än förvaltningschefens delegation tror vi att detta avtal är ogiltigt och då vill vi pröva frågan juridiskt", skriver MP:s gruppledare i landstinget, Tomas Eriksson i ett pressmeddelande.

Stark kritik

Många har kritiserat avtalet med Onemed, inte minst finansminister Magdalena Andersson som sagt sig vara chockad.

Nuvarande sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) är också upprörd men hävdar att ansvaret ligger hos den tidigare landstingsledningen.

Inga nya krav

En ny granskning som SVT Stockholm gjort visar att landstinget lovat att inte ställa några ytterligare krav för det som varit, även om den väntade analysen visar på fel gjorda av bolaget. Dessutom ska landstinget ha lovat att ställa upp som positiv referens åt bolaget i kommande upphandlingar, "och att då framhålla de positiva erfarenheterna" citerar SVT Stockholm ur den mejlväxling som varit mellan landstinget och företaget.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset