Den nya avgiften kan leda till att hundratusentals varor inte hämtas ut.
Den nya avgiften kan leda till att hundratusentals varor inte hämtas ut.

Snart måste alla som beställt varor från Kina betala en administrationsavgift. Redan från den första mars kommer alla paket som kostar upp till 1 500 kronor innebära en avgift på 75 kronor – något som kan leda till att många paket inte hämtas ut.

Under det senaste året har importen av billiga varor från Kina exploderat. Varje vecka landar runt 600 000 paket på Postnords terminal på Arlanda, men bara en bråkdel av kunderna betalar in momsen på 25 procent som de är skyldiga att betala, rapporterar SVT.

Den nya avgiften tas därför ut för att Postnord ska kunna se till att rätt moms betalas in till statskassan, som enligt Tullverkets beräkningar gått miste om upp till en miljard kronor på grund av den uteblivna momsen. Paket med ett värde upp till 1 500 kronor kommer innebära en avgift på 75 kronor. För dyrare paket blir administrationsavgiften 125 kronor.

LÄS MER: Postnords nya avgift: Så mycket måste du betala för att e-handla från Kina

– Det är bara att bita ihop och antingen betala för den billiga vara man ändå köpt eller konsumera mer på hemmaplan, säger Åsa Willcox, avdelningschef på Tullverket till SVT.

Från och med den första mars kommer avier att sändas ut till kunder som måste betala den nya avgiften innan deras varor sänds ut – något som enligt Postnord själva kan leda till att hundratusentals paket inte hämtas ut av personer som inte känt till att avgiften skulle tillkomma.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset