Testpanelen består av Magnus Fjällström, inköpare, 28 år, Maria Österlund, försäljningschef, 34 år, Robert Jonsson, butiksanställd, 44 år och Erika Svensson, lärare, 39 år.
Testpanelen består av Magnus Fjällström, inköpare, 28 år, Maria Österlund, försäljningschef, 34 år, Robert Jonsson, butiksanställd, 44 år och Erika Svensson, lärare, 39 år.

För 36 år sedan började Sveriges Television sända i färg. Nu sker nästa stora tekniska steg: övergången till digital-tv. Först ut var Gotland, som gick över helt till digitala utsändningar i september 2005. I dagarna har det blivit huvudstadens tur, varvid nästan 150 000 hushåll med vanlig tv-antenn berörs.

Fördelarna med digital-tv är en förbättrad bild- och ljudkvalitet, men antalet kanaler kan också bli fler. En nackdel som många redan upptäckt är att det behövs en digitalbox per tv – och att kanalbyten innebär en viss fördröjning.
– Det kan ta någon sekund att byta kanal vilket blir lite irriterande i längden. Bilden blir dock så mycket bättre att det väger upp, säger Robert Jonsson.
Förklaringen till fördröjningen är att dagens digitalboxar bara kan koda av en kanal i taget – ett problem som säkerligen kommer att vara löst om några år. Då kommer också finesserna i boxarna att vara betydligt fler och mer avancerade än dagens – men för vissa räcker det med den enklaste formen av digitalbox.
– Hemma i lägenheten har vi kabel-tv, så där påverkas vi inte av övergången men vi behöver en box till sommarstugan så vi åtminstone kan se frikanalerna, säger Magnus Fjällström.

Sagem 64160 160 GB
*****

Kommentar: Kodade kanaler med hårddisk. Möjlighet att spela in 120 timmars tv. Dubbla tv-mottagare och scartuttag samt USB-port och RF-modulator. Tidigare programvaruproblem ska nu vara åtgärdade.
Billigast: 4 039 kronor, Antilop
Dyrast: 4 597 kronor, Expert Internetbutik

Dilog DT-355
****

Kommentar: Fria och kodade kanaler. Enkla menyer, barnlås och möjlighet att skapa upp till åtta favoritkanallistor. Saknar RF-modulator. Dubbla scartuttag.
Billigast: 790 kronor, Hembioconsult
Dyrast: 1 340 kronor, Smarttech Europe

Samsung DTB-9401V
****

Kommentar: Fria och kodade kanaler. Enkla menyer, lätt att lära sig. Snabba kanalbyten. Utgång för Dolby digital. Saknar RF-modulator. Dubbla scartuttag.
Billigast: 939 kronor, Neptunsat
Dyrast: 1 608 kronor, Mycom

Philips DTR-210
***

Kommentar: Endast fria kanaler. Enkel box som ger bra bild och som har lättförståeliga menyer. Inbyggd timer, dubbla scartuttag och RF-modulator.
Billigast: 612 kronor, Netsuperstore
Dyrast: 818 kronor, Teknikmagasinet

Dilog DT-360 PVR 80 GB
**

Kommentar: Kodade kanaler med hårddisk. Möjlighet att spela in 60 timmars tv. Lite långsamma kanalbyten. Dubbla scartuttag men inte dubbla tv-mottagare. RF-modulator.
Billigast: 2 295 kronor, Satellitproffsen
Dyrast: 3 214 kronor, Widebase

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset