Örebros Nordin Gerzic mellan Helsingborgs Mikael Dahlberg och Jordan Larsson.
Örebros Nordin Gerzic mellan Helsingborgs Mikael Dahlberg och Jordan Larsson.

Först kom krislaget till skräckaarenan.Sen vände Helsingborg hem med ett surt poängtapp och ett hotat allsvenskt kontrakt.Efter 0–0 mot Örebro blev läget ännu dystrare i streckstriden för skånelaget. – Som jag sagt tidigare så har vi börjat förbereda oss för kval, säger Helsingborgs tränare Henrik Larsson.

Tränaren var också noga med att påpeka att han ville lyfta att fram de positiva bitarna, och pratade bland annat om att hans lag äntligen lyckades hålla nollan och att spelarna visade mycket mod.

Men Helsingborgsspelarna lämnade en kylslagen och duggig Behrn arena med ganska tunga steg. Den negativa bortatrenden håller i sig – över 16 år och fem månader har gått sen HIF lyckades besegra ÖSK på konstgräset i Örebro i allsvenska sammanhang. Men än värre är att söndagseftermiddagens poängtapp troligtvis innebär att de enda alternativen för Helsingborg är kval eller direktnedflyttning.

Ingen riktig målchans

När tre omgångar återstår av allsvenskan har HIF sju poäng upp till Sundsvall som ligger ovanför kvalstrecket, och fem fler än Gefle på nedflyttningsplats. Men Henrik Larsson ville se det från en positiv synvinkel – att laget knep en poäng.  

– Vi drygar ut poängavståndet nedåt och krymper det uppåt.

TT: Men det mest talar väl ändå för att det blir kval för er del?

– De är fortfarande poäng kvar att spela om, säger Henrik Larsson fast tillägger lite senare:

– Vi tar en match i taget. Men som jag sagt tidigare så har vi börjat förbered oss för kval.

Annars var matchen lika upplyftande som vädret på Behrn arena. Båda lagens försvar var täta och i första halvleken skapades inte en enda riktig målchans åt något håll.

Och inte blev spelet så mycket mer underhållande i andra halvleken.

Bra räddningar på slutet

Helsingborgs stora möjlighet kom först efter 78 minuter. Efter ett Inspel från högerkanten fick Martin Christensen bollen i ett bra läge – men Helsingborgs inhoppare placerade den intill stolpen och ÖSK-målvakten Oscar Jansson gjorde en fin reflexräddning och styrde till hörna.

– Vi har en vass chans och med lite flyt gör vi mål i det läget. Men deras målvakt gör en fantastisk räddning, säger Henrik Larsson.

Örebro var också riktigt nära att avgöra i den 90 minuten. Örebros Michael Omoh direktsköt efter en hörna – men Helsingborgs målvakt Matt Pyzdrowski visade också prov på fina reflexer och räddade därmed en poäng till Helsingborg. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset