Endast var tionde Sverigefinländare röstade i söndagens riksdagsval.
Endast var tionde Sverigefinländare röstade i söndagens riksdagsval.

Fler Sverigefinländare än tidigare valde att förtidsrösta i det finländska riksdagsvalet. Men trots ökningen var det endast en tiondel av alla röstberättigade Sverigefinländare som gjorde sin röst hörd. "Folk har inte riktigt förstått vad skillnaderna är och vilken betydelse det har vem som sitter vid makten", säger statsvetaren Åsa von Schoultz till Expressen.

Precis som i Sverige går finländarna till riksdagsval var fjärde år. Under lång tid var det mars månad som gällde när det vankades val, men inför valet 2011 ändrade man till april för att på så sätt få gynnsammare väder under valkampanjens slutspurt.

I Sverige är drygt 100 000 Sverigefinländare röstberättigade. I år valde rekordmånga att rösta – enligt Finlands ambassad rörde det sig om strax under 10 000 personer.

Men samtidigt valde alltså nio av tio sverigefinländare att inte göra sin röst hörd i riksdagsvalet.

LÄS MER: Finland stoppar rökning – även på egna balkongen

”Behöver mycket information”

Åsa von Schoultz är professor i statsvetenskap vid universitetet i Helsingfors. Hon berättar för Expressen att frågan om valdeltagandet inte bara gäller för Sverigefinländare, utan för Finland generellt. Framför allt märks det bland ungdomar.

– Det är väldigt tydligt att de unga, framför allt unga lågutbildade killar, har ett lågt valdeltagande på under 40 procent. Men också bland dem under 25 ligger valdeltagandet på under 50 procent, säger hon till tidningen.

LÄS MER: Finlands regering avgår sedan vårdreform fått nobben

Fenomenet förklaras med en tradition av konsensustänkande, vilket enligt Åsa von Schoultz är något som finsk politik är byggd på. Hon menar att många helt enkelt inte har förstått vad som skiljer partierna åt.

–En annan faktor är att Finland har personval. Som väljare måste man kunna sortera bland de olika partierna och dessutom välja en kandidat. Det innebär att man behöver ganska mycket information för att göra ett genomtänkt val, säger Åsa von Schoultz till Expressen.

Jämnare än tidigare

I Yles sista mätning inför söndagens val stod det klart att det ser ut att bli jämnare än någonsin, och att inget parti på egen hand verkar kunna få över 20 procent av väljarstödet.

I opinionsmätningen fick de finska socialdemokraterna störst stöd med 19%, följt av Sannfinländarna på 16,3% och Samlingspartiet, Moderaternas finska motsvarighet, på 15,9%.

Klockan 20.00 stänger vallokalerna och cirka 21.30 publicerar Yle sin första prognos.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset