Martin "E-type" Eriksson rasar mot fackbasen Jenny Bengtsson. 
Martin "E-type" Eriksson rasar mot fackbasen Jenny Bengtsson. 

Fackbasen sågar kändiskrogar som saknar kollektivavtal. Nu rasar Martin ”E-type” Erikson tillbaka: – Hon är inte trovärdig den lilla tjejen, säger han till Metro

Leif R Jansson/TT

Jenny Bengtsson, ordförande för regionen Stockholm Gotland, sågar Martin "E-type" Erikssons krog. 

Kändiskrogar blir allt vanligare i Stockholm. Och kunderna köar för att få komma in. Men många saknar kollektivavtal, vilket Hotell- och restaurangfacket nu uppmärksammar.
– De här personerna får väldigt mycket publicitet bara på grund av att de är kända. Då tycker jag, att när man tar klivet från skådespelare, dansare eller musiker till arbetsgivare, så ska man veta vad man håller på med, och föregå med gott exempel, säger Jenny Bengtsson, ordförande för regionen Stockholm Gotland, till Metro.

Läs mer: E-type ber om ursäkt: ”Inget fel på min kvinnosyn”

En genomgång på hennes blogg visar att fyra av fem kändiskrogar saknar kollektivavtal. En av krogarna som får underkänt i granskningen är vikingarestaurangen Aifur Krog & Bar, som ägs av Martin ”E-type” Erikson. 

”Tills E-type är "coming up" med ett kollektivavtal för sina anställda blir rådet ändå att inte gå till Aifur vare sig för bröd eller något annat. Och medeltidsbyn i Stockholm... ja den ser vi fram emot. Inte.” skriver Jenny Bengtsson, en beskrivning som fått krögaren att se rött:
– Vi har redan fått en avbokning på grund av detta. Då känner jag, vad vinner hon på att ett företag hon snackar skit om går sämre? Då blir det ännu mindre pengar att betala i löner, säger han till Metro.
– Jag blir lite irriterad när en liten primadonna ska berätta: gå inte på de här krogarna. Hon har ingen aning om vad hon snackar om.

Han menar att restaurangens anställda har alla försäkringar som krävs och högre lön än vad som fastlås i kollektivavtalet.
– Eftersom jag redan uppfyller fackets alla krav finns det ingen anledning att dessutom betala en serviceavgift som motsvarar samma kostnad som när vår fläkt pajar. Och det gör den varje år. En gång om året ska någon upp och byta den där hemska fläkten. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset