Ebba Åkerlund, 11, hyllades med en minneskonsert efter mordet av henne.
Ebba Åkerlund, 11, hyllades med en minneskonsert efter mordet av henne.

11-åriga Ebba Åkerlund dog på Drottninggatan under terrorattacken 2017. Nu har hennes grav skändats två gånger på en vecka. "Jag är helt förtvivlad", säger hennes mamma till SVT.

Den 7 april 2017 omkom Ebba Åkerlund, 11, under terrorattentaten på Drottninggatan. Hon blev sedan begravd vid Adolf Fredriks kyrka i Stockholm. Nu berättar hennes mamma att gravplatsen har vandaliserats – två gånger.

– Då hade man slagit sönder gravstenen och stulit två bronssparvar som vi hade monterat på stenen. Man slängde runt allt. Vandaliserade hela graven helt enkelt, säger Jeanette Åkerlund till SVT.

LÄS MER: Ane Brun spelade på begravning efter terrordådet: ”Var väldigt starkt”

En vecka senare blev graven skändad igen.

– Jag är helt förtvivlad. En kyrkogård ska vara en fridfull plats. Vi som har förlorat våra älskade har lidit och kränkts tillräckligt i det här terrordådet. Vi måste få läka våra sår, fortsätter hon.

Förundersökningen nedlagd

Jeanette Åkerlund säger till SVT att hon vill att väktare ska bevaka kyrkogården. Även Adolf Fredriks församling utreder möjligheten att sätta in patrullering kring Ebba Åkerlunds gravplats.

– Vi samtalar om det, men det är också förknippat med enorma omkostnader. Jag vet inte hur det skulle se ut för oss rent ekonomiskt. Frågan är om det är en polisiär uppgift, säger Roger Gärtner, tillförordnad kyrkoherde i Adolf Fredriks församling, till SVT.

Polisen har bekräftat för SVT att en anmälan har gjorts men är nedlagd i brist på bevis och vittnen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset