Under ebolautbrottet 2014 dog 11 310 människor i  Liberia, Sierra Leone och Guinea.
Under ebolautbrottet 2014 dog 11 310 människor i Liberia, Sierra Leone och Guinea.

Förra veckan bekräftades nya fall av ebola i Kongo-Kinshasa. Nu har det fruktade viruset nått miljonstaden Mbandaka rapporterar BBC.

Landet hälsominister har bekräftat att ebolaviruset har nått miljonstaden Mbandaka i Kongo-Kinshasa. Staden ligger cirka 13 mil från platsen där ebolaviruset bekräftades tidigare i månaden.

LÄS MER: Nya ebolafall i Kongo-Kinshasa – WHO förbereder för ”värsta tänkbara”

Mbandaka är enligt BBC en viktig transportstad till landets huvudstad Kinshasa och nu är risken stor att viruset kommer sprida sig dit.

Hittills har 42 människor bekräftats med ebolaviruset och 23 människor har dött i sviterna av sjukdomen.

WHO:s direktör för förberedelser mot kritiska lägen, Peter Salama, sa till BBC att de har identifierat 430 människor som har haft kontakt med ebolasmittade människor. De jobbar just nu med att få kontakt med drygt 4 000 människor som kan ha haft kontakt med ebolasmittade personer.

Drygt 4 000 doser av ett nytt ebolavaccin har anlände till Kongo-Kinshasa i onsdags. Vaccinet skickades av WHO och fler doser är på väg.

Vaccinet som har skickats till landet är inte licensierat ännu men har visat sig vara effektivt under begränsade tester under ebolautbrottet i Västafrika.

LÄS MER: Ebola kvar i sperma efter två år

Det stora problemet med vaccinet är att det måste förvaras i temperaturer mellan 60 och 80 minusgrader. Detta kan enligt BBC vara svårt då strömförsörjningen i landet är opålitlig.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om WHO ebola afrika