Thomas Andersson, pressekreterare på ECPAT, fördömer beslutet om lagändring.
Thomas Andersson, pressekreterare på ECPAT, fördömer beslutet om lagändring.

Turkiets beslut att sänka åldersgränsen för sex får barnrättsorganisationen ECPAT att rasa. ”Lagändringen är helt bisarr, Turkiet försämrar barnets rättigheter” säger Thomas Andersson på ECPAT.

Uppdatering:  Upphävandet av regeln träder kraft tidigast den 11 december och enligt Turkiets justitiedepartement ska en ny lag presenteras och implementeras innan så är fallet för att förhindra kryphål i lagen som skulle tillåta sex med barn. Turkiet har alltså inte tillåtit sex med barn under 15 år, och kommer enligt landets justitiedepartement inte heller göra det.

Turkiets författningsdomstol har efter omröstning beslutat att sänka åldersgränsen för sex från 15 till 12 år. Tidigare har det varit olagligt att ha sex med barn under 15 år men nu sänks förbudet då man anser att barn mellan 12 till 15 år förstår vad sex är och kan ge sitt samtycke. Den ideella barnrättsorganisationen ECPAT, som verkar för att förebygga och stoppa sexuella övergrepp på barn, rasar mot beslutet.

– Det är helt bisarrt att Turkiet väljer att ta ett sådant beslut som ökar risken för sexuell exploatering av barn och i så fall bryter mot en rad internationella konventioner bland annat FN:s barnkonvention som Turkiet skrivit under, säger Thomas Andersson och fortsätter: 

– Samtyckesåldern varierar från land till land, men att sänka den till 12 riskerar att öka barnets utsatthet. Det är helt fel väg att gå i arbetet mot sexuell exploatering.

► LÄS MER: Åldersgränsen för sex kommer att slopas i Turkiet

Beslutet kan enligt honom få en rad negativa konsekvenser.

– Personer som reser i syfte att exploatera barn sexuellt väljer ofta länder där det är låg risk att åka fast, säger Thomas Andersson.

Exempelvis länder förövaren fått tips om från likasinnade, länder som har ett korrupt rättsväsende eller många barn lever i social utsatthet. De svenskar som åkt fast har ofta rest till Sydostasien, till exempel Kambodja eller Filippinerna, och Östeuropa.

– Att det blir lagligt att ha sex med barn som ger sitt samtycke ökar risken för att Turkiet blir en destination för personer som reser i syfte att exploatera barn sexuellt, säger Thomas Andersson.

En annan konsekvens är barnäktenskap.

– Det är beslutet legitimerar barnäktenskap i och med att man anser att barn kan samtycka till sex, säger Thomas Andersson.

► LÄS MER: Ny studie: Kastrering testas på pedofiler

Enligt barnkonventionen är barn, barn till och med den dagen de fyller 18 år och fram till dess är det landets uppgift att skydda barnet från sexuell exploatering.

– Då det hänger på barnets samtycke riskerar bevisbördan att hamna på barnet, säger Thomas Andersson.

Han anser att beslutet är katastrofalt och menar att lagförslaget ökar risken för sexuell exploatering av barn.

– Lagändringen kan kanske stoppas om landet får påtryckningar internationellt, till exempel från EU. Jag utgår från att Sverige står i spetsen för det, säger Thomas Andersson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik Brott