Må bättre genom att äta bättre

Kinga Lezanska Sjölin

Färsk ananas förbättrar proteinupptaget.

NYTTIG. Det är i dag många som lägger ner stor möda på att äta så nyttigt som möjligt. Man räknar mängden kalorier, antalet gram fett, kolhydrater och protein. Via frukt och grönsaker hoppas vi få i oss vitaminer och mineraler.
Men har du tänkt på hur mycket av dessa nyttigheter som din kropp faktiskt kan ta upp och använda? Har du i övrigt dåliga levnadsvanor, kan du faktiskt försämra ditt näringsupptag markant.

Allt vi äter måste brytas ner av vår mag- och tarmkanal och sedan tas upp i blodet för transport ut till cellerna.
Att du stoppar något i munnen är dock ingen garanti för att din kropp faktiskt kan använda sig av de tillförda näringsämnena.

Om du regelbundet äter skräpmat och ofta stressar har du troligtvis ett sämre fungerande näringsupptag. Detta innebär att en del av de viktiga näringsämnena (som till exempel vitaminer och mineraler) inte tas upp och därför passerar rakt igenom systemet.
Ett dåligt näringsupptag leder på sikt till hälsokomplikationer då balansen mellan olika näringsämnen rubbas. Du kan uppleva att du ofta är trött och orkeslös, inte uppnår några träningsresultat, ofta drabbas av förkylningar eller har ett konstant sug efter en viss typ av mat.
Det är alltså väldigt viktigt att ha ett väl fungerande näringsupptag.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset