Måns Söderqvist skjuter 1-0 till Kalmar mot Gif Sundsvall.
Måns Söderqvist skjuter 1-0 till Kalmar mot Gif Sundsvall.

Inte speciellt bra fart och ett Rasmus Elm-stort hål på mittfältet. Ändå lyckades Kalmar vinna mot Sundsvall. – Vi lyckas hålla i det bättre i andra halvlek än vad vi gjort i vissa matcher. Därför vinner vi i dag, sade Kalmartränaren Peter Swärdh.

Sundsvall har haft ett bra allsvenskt facit mot Kalmar de senaste åren, de hade inte förlorat på fyra matcher inför söndagens tillställning. 

Men Sundsvall är inne i en mycket djup formsvacka och verkar inte ha energin att stå emot när motståndarna börjar rulla runt och leta kombinationer.

I första halvlek fick dock inte Kalmar upp någon speciell hög fart, i stället var det faktiskt Sundsvall som öppnade bäst. 

– Jag är mycket nöjd med hur vi öppnar matchen, vi hade två, tre riktigt bra chanser, sade Sundsvalls tränare Joel Cedergren.

Borde gjort mål

Speciellt en borde Sundsvall ha gjort mål på. Jonathan Morsay fick bollen till skänks av Kalmarförsvaret och kom fri med Ole Söderberg, som fick fingertopparna på bollen och räddade. På returen slog Peter Wilson knut på sig själv för att försöka peta in bollen i mål, men han lyckades bara med att trassla in sig i sig själv och falla till marken.

Ett segstartat Kalmar kom i gång och kunde göra 1–0 genom Måns Söderqvist. 

– Mycket bra av Måns, kul att han får kröna sin fina insats med ett mål. Han betyder mycket för vårt spel när han sätter fart i djupled vilket gör Sundsvall längre och öppnar upp för vårt passningsspel, sade Peter Swärdh.

Efter målet var det egentligen Kalmar för hela slanten.

Ett andra mål kom också. Markus Thorbjörnsson gick upp på en hörna och jublade efter sin nick. Men då hade bollen hunnit studsa på målvakten Tommy Naurin och ut igen på Tobias Eriksson som bokfördes för målet.

– Skönt att få stänga säsongen här hemma på Guldfågeln Arena med en seger. Vi visar i den här matchen att det finns något att bygga på inför framtiden, sade Swärdh.

Kan bli femma

Kalmar har chansen att som bäst bli femma i allsvenskan, det om Elfsborg förlorar mot IFK Göteborg och inte vinner mot Örebro i sista omgången, samtidigt som Kalmar vinner mot AIK. 

Sundsvall slutar på 13:e plats i allsvenskan 2016.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset