Jimmie Ericsson, vinnare med Skellefteå.
Jimmie Ericsson, vinnare med Skellefteå.

Nära hundraprocentig utdelning i powerplay gav Skellefteå segern med 4–1 mot Linköping. Fyra gånger fick man chansen att spela i numerärt överläge – tre gånger blev det mål.Lagets tre nyförvärv från Modo var tongivande i segermatchen.

– Vi har levererat i powerplay den senaste matcherna, säger Emil Djuse, som själv satte 2–0-målet när hemmalaget hade en man mer på isen.

Många hade nog före seriepremiären tippat att de här två lagen skulle slåss i toppen. Båda har dock gjort sina anhängare besvikna så här långt och ligger på den nedre halvan av SHL-tabellen. Gemensamt för både Linköping och Skellefteå är en lång skadelista, strax före matchen tvingades nu också Skellefteås Sebastian Aho kasta in handduken på grund av sjukdom och en redan tunn backbesättning blev på så sätt ytterligare försvagad.

Tveksam start

Skellefteå började matchen tveksamt men med två mål signerade Modo tog hemmalaget greppet om matchen.

Första målet kom efter 15.28 när man fick chansen att spela i numerärt överläge. Det var Modoförvärvet Emil Pettersson som på egen hand tog sig in i anfallszonen och passade bakåt till Jesper Olofsson. Med ett snärtigt handledsskott satte Olofsson, även han från Modo, pucken i nät.

– Jeppe är en sniper, kul att han sätter dit den, säger Djuse, även han ny från Örnsköldsvikklubben, som satte tvåan för Skellefteå mitt i den andra perioden.

Lagkaptenen Jimmie Ericsson gjorde ett hästarbete nere i sarghörnet innan han tog sig loss och passade Emil Djuse som prickade rätt från blå linjen. 2–0.

– Kul att göra mål, det händer inte så ofta. Skönt också att studsa tillbaka och vinna hemma igen. Det kanske inte var bästa matchen men det var starkt att slå dem, säger Djuse.

Skellefteå hade vaskat om rejält i kedjorna och det gav resultat. I egen zon hade hemmalaget det stundtals desto jobbigare och Linköping kunde långa stunder trycka fast pucken i anfallszonen.

Massivt tryck

Pär Lindholm avgjorde matchen definitivt till Skellefteås fördel i början av den tredje perioden. Med en man mer på isen skapade hemmalaget ett massivt tryck och Lindholm kunde enkelt lägga in en målvaktsretur.

Efter 8.05 i slutperioden kom så 4-0-målet, återigen i numerärt överläge. Det var Joakim Lindström som satte ett handledsskott i nät bakom Linköpingsmålvakten Jacob Johansson.

Linköping reducerade visserligen till 4–1 genom Gabriel Carlsson men trots den något tveksamma matchstarten från Skellefteås sida blev  hemmasegern till slut solklar.

För östgötarna ser det inte alls bra ut. Tidigare har man åtminstone spelat bra på bortaplan, nu gjorde man inte ens det.

– Tycker vi kommer ut med bra energi från början. Fem mot fem var vi bra, men vi blir hårt straffade i vårt boxplay, säger Linköpings assisterande tränare Johan Åkerman.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset