Resolutionsförslaget efterfrågar en utredning av kemvapenattacker i Syrien.
Resolutionsförslaget efterfrågar en utredning av kemvapenattacker i Syrien.

USA, Frankrike och Storbritannien har lagt fram ett resolutionsförslag till FN:s säkerhetsråd om en utredning av kemvapenattacker i Syrien. USA säger sig också vara redo för ett nytt anfall – om syriska regimen använder sig av kemvapen i framtiden.

Under natten till lördagen genomförde USA, Frankrike och Storbritannien en attack mot forskningsanläggningar för Kemvapen i Syrien. Attacken skedde i direkt följd av en misstänkt kemvapenattack i Douma förra helgen, som den syriska regimen anklagas ligga bakom.

LÄS MER: Uppgifter om ny kemvapen attack i Syrien – över 70 döda

Mindre än ett dygn efter lördagens attack samlades FN:s säkerhetsråd, där USA Frankrike och Storbritannien lagt fram ett resolutionsförslag som man hoppas få med sig Ryssland på, skriver SVT.

Enligt förslaget, som nyhetsbyrån AFP tagit del av, skulle Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW, ges i uppdrag att genomföra en utredning kring användning av kemiska stridsmedel i Syrien.

Förslaget kräver också att humanitärt bistånd ska kunna nå den syriska befolkningen utan störningar. Ett verkställande av eldupphör och ett krav på att Syrien engagerar sig i FN-ledda fredssamtal ingår också i förslaget.

LÄS MER: Wallström om anfallen mot Syrien: ”Viktigt att konflikten inte eskalerar”

Under mötet med FN:s säkerhetsråd sade FN-ambassadör Nikki Haley även att USA var redo att anfalla Syrien igen om regimen skulle använda sig av kemiska vapen framöver. Haley ska ha pratat om saken med USA:s president Donald Trump, skriver Aftonbladet.

– Om den syriska regimen använder den giftiga gasen igen så är USA laddade och klara, ska Trump ha sagt.

Förhandlingarna om resolutionsförslaget är tänkta att inledas på måndag.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset