Ett kommunalt hotell är lösningen på akut bostadsbrist. I dag får utredare i uppdrag att titta ut möjliga lokaler. Efter Metros avslöjande om miljön på Mini-Hotel kommer nu förslaget om en egen hotellverksamhet.

Efter avslöjandet: Espiga vill driva kommunalt hotell

Det är kommunalråd Dario Espiga (S), som på dagens möte med social resursnämnd kommer att ge kommunen i uppdrag att leta efter möjligheter för kommunen att själv driva en hotellverksamhet.

– De ska titta på om vi kan köpa en byggnad typ hotell för att kunna lösa situationen, säger Espiga och menar att kommunen i dag ändå lägger så mycket pengar på hotellplatser att de för samma pengar skulle kunna driva ett eget.

– När jag säger hotell menar jag inte en verksamhet som konkurrerar med privata, inget turisthotell. Men åtminstone så att vi har tillräckligt med rum så att vi kan lösa våra akuta problem.

Efter att Metro nyligen publicerat vittnesmål från tidigare anställda på Mini-Hotel, ett vandrarhem där kommunen köper platser bland annat för hemlösa familjer, har stadsdelarnas socialtjänster tömt hotellet på sina klienter. Vittnesmålen visade på en miljö där missbrukare och familjer bor tillsammans med psykiskt sjuka. Det har dock visat sig vara svårt att hitta ersättningsplatser åt de boende.

Nu tar kommunen alltså nästa steg.

– Jag hoppas att vi kan lösa det under hösten redan, säger Dario Espiga.

Hotellet är tänkt att bli för vanliga akut bostadslösa och inte missbrukare. Espiga håller med om att de här familjerna egentligen behöver lägenheter och uppger att han också kommer att begära att de kommunala bostadsbolagen i år ger 500 lägenheter till socialtjänsterna, i stället för 300, som man brukar per år.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset