Fem bilar förstördes vid parkeringen till en pendeltågsstation, och nu har tre män åtalats.
Fem bilar förstördes vid parkeringen till en pendeltågsstation, och nu har tre män åtalats.

Fem bilar förstördes på en parkeringsplats vid en pendeltågsstation. Två män åtalas nu för mordbrand, och en man för medhjälp. Skadorna uppgick till nästan 400 000 kronor, men motivet är fortfarande höljt i dunkel.

På förmiddagen tisdagen den 18 september förra året, larmade flera vittnen om en kraftig brand.

– Det var vid Östertälje pendeltågsstation i Södertälje kommun och det fanns uppgifter om att branden spred sig relativt fort till intilliggande bilar, säger åklagare Karin Tekonen.

LÄS MER: Brandvågen: 120 bilar förstörda – upp till 70 personer kan ha deltagit

– Troligen startade branden i en bil och spred sig till intilliggande. Flera inringare berättade även om att de sett personer springa från parkeringen.

Samma dag kunde en 20-årig man gripas i området. Efter en viss tids spaning greps även en 19-åring, och ytterligare en 20-åring blev intressant i utredningen.

Bilarna förstördes på parkeringsplatsen vid Östertälje station i Södertälje kommun.

Fyra bilar blev totalförstörda i branden, och även en femte bil skadades. Det handlar om värden för runt 370 000 kronor som gick upp i rök, enligt åklagaren.

– Mitt påstående är att det är en anlagd brand och att det har funnits fara för att branden skulle sprida sig till ytterligare bilar och personer som har befunnit sig i närheten, säger Karin Tekonen.

Ska ha fått skjuts för att köpa bensin

Bland åklagarens bevisning finns övervakningsbilder och viss teknisk bevisning.

19-åringen och en 20-åring har nu åtalats för mordbrand. De ska ha använt bensin för att anlägga branden, enligt åtalet.

– Vad gäller mordbrand, om tingsrätten kommer fram till att det är det brottet, så är straffminimum två års fängelse om man är vuxen, alltså över 21 år, säger Karin Tekonen.

LÄS MER: Åklagaren om bilbränderna: Lokalbefolkningen pratar inte

Den andre 20-åringen har åtalats för medhjälp till mordbrand. Han ska ha skjutsat de två andra ”till en bensinstation där bensin inhandlades, skjutsat eller följt med till brottsplatsen, befinna sig på eller i närheten av denna medan branden anlades och därigenom styrkt de andra i deras uppsåt samt försökt att skjutsa dem från platsen”, enligt åtalet.

Om bakgrunden till händelsen, säger Karin Tekonen:

– Vi har förhört bilägarna och många vittnen, men vi har inte närmare fått fram varför det här har skett. Det är för oss oklart om det finns något motiv kring det här.

Advokaten: Han har ingenting med det här att göra

Advokat Sabina Böö försvarar 19-åringen.

– Han förnekar brott. Utifrån de uppgifter som finns i utredningen handlar det här inte om en mordbrand utan kanske grov skadegörelse. Det handlar om att värdet på bilarna är för lågt för att nå upp till rekvisitet för mordbrand, vilket det är åtalat för.

Även 20-åringen som har åtalats för medhjälp till mordbrand nekar till brott.

– Han förnekar brott och har ingenting med det här att göra, säger advokat Ninmar Poli.

Metro har varit i kontakt med den tredje mannans advokat, som har avböjt att kommentera.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset