En man har begärts häktad misstänkt för att vara inblandad i bilbrandsvågen. Åklagare Mats Ihlbom leder förundersökningen.
En man har begärts häktad misstänkt för att vara inblandad i bilbrandsvågen. Åklagare Mats Ihlbom leder förundersökningen.

En 20-årig man har begärts häktad misstänkt för inblandning i den bilbrandsvåg som svepte över Västsverige under måndagskvällen.

Under måndagskvällen förstördes ett stort antal bilar i Västra Götaland, då bränder anlades. Polisen uppskattade att runt 120 bilar kan ha förstörts, och att upp till 70 personer kan ha varit inblandade.

Två personer var anhållna

Polisen misstänkte först tre personer för inblandning i bränderna. Två personer anhölls senare misstänkta för mordbrand.

Under onsdagen greps en man som kom med ett plan från Sverige, av turkisk polis. Även han misstänks för inblandning i bränderna.

På torsdagseftermiddagen begärdes en 20-årig man häktad, misstänkt för mordbrand och våldsamt upplopp. Brotten genomfördes i Västra Frölunda under måndagen, enligt åklagarens häktningsframställan.

Den andre mannen har försatts på fri fot, men är fortfarande misstänkt.

– Vi har haft tre personer misstänkta, varav en befinner sig i Turkiet. Vi hoppas att han återvänder inom kort till Sverige så vi kan prata med honom. En person har begärts häktas under eftermiddagen också, säger Kristian Nylén, biträdande lokalpolisområdeschef hos polisen i Göteborg Syd, till Metro.

LÄS MER: Linas bil brändes: ”Jag skakade och fick tårar i ögonen”

Misstänkt på sannolika skäl

Mats Ihlbom är åklagare och leder förundersökningen. För Metro berättar han om den begärda häktningen.

– Jag anser att den här killen jag begärt häktad är misstänkt på sannolika skäl för de gärningar jag angett. Och den som är släppt finns det mycket mindre bevisning kring. Jag anser att den bevisningen inte räcker för att begära honom frihetsberövad. Men han är alltjämt misstänkt för gärningarna, säger han och forsätter:

– Jag har även en person anhållen i sin utevaro som misstänks för samma gärningar.

Han berättar också att det ännu är oklart när personen som greps av turkisk polis kommer återvända till Sverige.

Två separata utredningar

Enligt polisen i Göteborg var det många som blev vittnen till bilbränderna, men på grund av gärningspersonernas maskering är identifieringen svår.

– Vi har uppgifter om iakttagelser som vi måste analysera. Vi hoppas kunna identifiera flera personer inom kort, men vi har inget handfast att gå på just nu, säger Kristian Nylén.

En av teorierna som polisen arbetar efter är att aktionen kan ha samordnats av andra personer än bara de som deltagit i att bränna bilarna. Polisen jobbar efter den teorin i en separat utredning, under rubriceringen uppvigling.

LÄS MER: Löfven rasar mot bilbrännarna: Vad fan håller ni på med?

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset