Kalifornien kan bli ett självständigt land.
Kalifornien kan bli ett självständigt land.

I natt stod det klart att calexit kan bli verklighet. Advokatbyrån Yes California har fått grönt ljus att samla in namnunderskrifter som kan leda till att den amerikanska delstaten Kalifornien kan bli ett eget land 2021.

Med inspiration från Storbritanniens brexit och Kataloniens försök till självständighet från Spanien har advokatbyrån Yes California börja driva frågan om ett självständigt Kalifornien rapporterar flera amerikanska medier.

LÄS MER: Tungt räddningsarbete i Kalifornien

Det är fortfarande en lång väg innan vi kan se Kalifornien som en självständigt stat. Först måste advokatbyrån samla in 365 880 namnunderskrifter från registrerade röstberättigade invånare. De har fram till mitten på oktober på sig att samla underskrifterna. Om de lyckas skulle en folkomröstning om delstatens självständighet äga rum 2021, skriver CNBC.

Anledningen till att fråga ens är aktuell är det stora missnöjet mot Donald Trump i delstaten enligt tv-kanalen. Bland annat har staten infört lagar som direkt strider mot presidentens lag om att utvisa illegala invandrare. Enligt Reuters har amerikanska staten stämt Kalifornien på grund av detta.

LÄS MER: Nu är marijuana lagligt i Kalifornien

Om Kalifornien skulle bli ett självständigt land skulle det bli världens sjätte största ekonomi och med storstäder som Los Angeles och San Francisco ha nästan 40 miljoner invånare.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om USA Kalifornien