Den nyblivna mamman Cissi Wallin skrev på måndagen om det agg hon möter både från mödravård och andra mammor – bara för att hon väljer att flaskmata sitt barn. Nu har det startat ett uppror på Instagram till stöd för Metros kolumnist.

Efter Cissi Wallins kolumn har ett flaskmatsuppror på Instagram startat.

Cissi Wallin skrev på måndagen en kolumn om att hon är trött på att mödravården sprider myter och skuldbelägger nyblivna mammors val att flaskmata sina barn. Kolumnen har väckt en stor debatt i sociala medier och under hashtagen #helmerblomberg, som Cissis barn heter, visar nu ett gäng mammor sitt stöd för henne.

En av mammorna som lagt upp en bild på när hon flaskmatar sig sin son Pontus är Johanna Stenius, som också är representant för föreningen Flaskmatning i Sverige.
– Jag känner igen det så mycket från min egen första tid. Det är samma fråga som kommer tillbaka gång på gång, så det är bra att Cissi tar upp det. Alla ska väl ändå få mata sina barn som de vill? Och det gäller från båda hållen, säger hon.

Johanna Stenius upplever själv att det främst är privatpersoner som skuldbelägger och kastar skit på varandra i matningsfrågan. Något som inte ens borde vara en fråga, menar Johanna.
– Man försvarar sitt eget val genom att tracka ned på varandra. Det är en himla känslig period i livet. Man gör bara vad man tycker känns bäst. Det ska inte vara en fråga, det bara är. Barnet ska få mat.

Cissi Wallin säger till Metro att hon är väldigt glad över allt stöd, men betonar att det handlar om så många fler än henne. 

– Det handlar om tusentals nyblivna mammor som brottas med dåligt samvete och ren ångest. Bara för att normen kring amning och "det bästa för barnet" är baserat på massa myter. Just nu drunknar jag i mejl och kommentarer från kvinnor som beskriver hur ifrågasatta de blir dagligen för att de inte ammar. Det snackas ju mycket om rätten till sin egen kropp. Det måste även gälla amning, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset