Sol och bad byts ut mot åska och regn.
Sol och bad byts ut mot åska och regn.

Sverige har på många håll bjudits på ett generöst högtryck den senaste veckan, men nu är det på väg att ge sig av. – Vi ser ett sammanhängande regnväder som är på väg mot Göteborg och Malmö, säger meteorologen Nitzan Cohen.

Efter en ovanligt kall juni månad är det nu extremt varmt i Europa med 40-gradig hetta på många håll. I den nederländska regionen Gelderland saltar man vägarna för att förhindra att de nyasfalterade vägarna smälter av hettan, skriver Aftonbladet. Saltet ska kunna sänka temperaturerna och dra ur vätskan.

I Storbritannien gäller liknande rapporter, enligt The Mirror, och även där kan det bli värmerekord på vissa håll. Samma sak i Tyskland där det är 35 grader varmt i stora delar av landet. Dessutom väntas ett starkt oväder efter att värmen har dragit förbi, med hagel och stormbyar, skriver Aftonbladet.

Men trots rekordvärme på många håll blir det en period med mer instabilt väder, och i Sverige är högtrycket på väg att ge sig av.

Så påverkas vi av värmen när vi dricker alkohol

– Just i dag har vi en svag högtrycksrygg kvar som ger en liten påminnelse om att den inte är död än, så i alla fall i södra Sverige får vi en varm dag. Men sen har vi ett sammanhängande regnväder som är på väg mot Göteborg och Malmö redan nu ikväll och under natten mot måndag, med en del åska också, säger Nitzan Cohen, meteorolog på Foreca.

Stockholm ser dock ut att slippa skurar under söndagen, men under kommande vecka är den övergripande prognosen för stora delar av landet 15-20 grader med risk för regnskurar och åska, säger Nitzan.

– Högtrycket är på väg bort, alla modeller verkar samstämmiga om det. Det kan komma en hel del regn och i morgon kväll har det passerat våra storstäder, och då är vi inne i den svalare perioden och vi får lågtrycksbetonat väder som kommer att bestå ett tag. Det är svårt att bedöma hur länge.

Därför går det så fort att drunkna – fem andetag sen är det slut

Vässade pålar stack upp från botten vid badbrygga

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset