Efter HD-domen: Fritt fram att jaga fildelare   The Pirate Bay är en av de mest kända fildelningssajterna.
Efter HD-domen: Fritt fram att jaga fildelare The Pirate Bay är en av de mest kända fildelningssajterna.

Högsta domstolen tvingar internetoperatören Ephone att lämna ut kunduppgifter till en bokpirat. Nu kommer jakten på illegala fildelare att trappas upp. – Vi kan börja använda lagstiftningen igen, säger Sara Lindbäck på Rättighetsalliansen.

På fredagsmorgonen kom den historiska Ipred-domen från Högsta domstolen, HD. Den slår fast att internetoperatören Ephone tvingas lämna ut ip-adressen till en kund som misstänks ha gjort e-böcker tillgängliga för nedladdning utan tillstånd.

Domen innebär att jakten på filderare kommer trappas upp, enligt Sanna Wolk, docent i juridik vid Uppsala universitet och expert på upphovsrätt.
– Fler kommer att kontakta internetleverantörer för att få ut uppgifter, har hon sagt till Metro. 

Wolk får medhåll av juristen Sara Lindbäck på Rättighetsalliansen, tidigare Antipiratbyrån. 
– Nu kan vi börja använda lagstiftningen igen. I avvaktan på HD:s dom har alla andra mål som lämnats in till domstolarna lagts vilande. 
Lever de illegala fildelarna farligare nu?
– Möjligheten för rättighetsinnehavarna att agera har förbättrats efter HD:s dom. Intrång på nätet ska behandlas på samma sätt som intrång i den fysiska världen. Men det går inte agera mot personer om man inte vet vilka de är. Nu får vi möjlighet att ta reda på vilka det är som ligger bakom, säger Sara Lindbäck.

Piratpartiet rasar mot domen. Partiledaren Anna Troberg menar att den ger företag rätt att leka polis.
– Beslutet innebär att upphovsrättsindustrin med Högsta domstolens goda minne nu kan börja leka polis och skicka utpressningsbrev till de omkring 2 miljoner
fildelare som finns i Sverige. Det är en orimlig och rättsosäker situation som tydligt pekar på ett akut behov av att reformera upphovsrätten, säger Anna Troberg i ett pressmeddelande. 

Justitiedepartementet har räknat med att omkring 800 ip-adresser om året skulle begäras ut efter domen. Rättighetsalliansen driver i nuläget endast ett ärende, som gäller den nu insomnade fildelningssajten Swetorrents.org. Hovrätten har dömt operatören Telia Sonera att lämna ut kunduppgifter till personen som drev sajten, men domen har överklagats till HD.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset