Neo Peoplete Osmani och hans familj gläds åt att han kommer att få sin operation. I den högra bilden syns Neos mamma Maria, pappan Faton och storasyster Felicia.
Neo Peoplete Osmani och hans familj gläds åt att han kommer att få sin operation. I den högra bilden syns Neos mamma Maria, pappan Faton och storasyster Felicia.

När Neos familj inte hade råd att finansiera operationen han behöver för att kunna gå startade hans förskolelärare en insamling. Efter att två Växjöbor skänkt 50 000 kronor har de nu fått ihop de 100 000 kronor som behövs för operationen.

Neo Poblete Osmani, 5, i Växjö lider av diagnosen lobär holoprosencefali som gör att han inte kan gå. Efter att ha blivit tipsade om den amerikanske läkaren Joseph Picciotti åkte familjen till Danmark för att träffa läkaren då han befann sig där i början av januari.

– Han tittade på pojken och sa att det inte skulle vara några problem, att han gjort flera liknande operationer på patienter som nu kan gå, säger Neos pappa Faton Osmani och fortsätter.

– Han kunde inte lova någonting men han såg inga hinder för att Neo skulle kunna gå.

► LÄS MER: Sociala medier sporrar insamling

Både Faton och Neos mamma Maria Poblete Osmani grät när de fick reda på att det fanns en operation som kunde göra det möjligt för deras son att lära sig gå. Men lyckan utbyttes snabbt till besvikelse då Försäkringskassan endast finansierar operationer som sker inom EU.

– Jag förstår inte varför det spelar någon roll vem som får pengarna och precis det sa jag till fröknarna när jag lämnade Neo på förskolan, säger Faton.

Dagen efter frågade förskolelärarna Anette Hansson och Anneli Blidstål om de fick starta en facebookinsamling för att hjälpa familjen att få ihop pengarna till Neos operation. Det fick de och redan efter ett dygn hade fått ihop 10 000 kronor vilket Kvällsposten var först att rapportera om.

Efter tre dagar nåddes målet då Växjöborna Mohammed Yusuf, 24, och Jamal Abdi Nor, 48, bestämde sig för att skänka de 50 000 kronor som saknades för att nå 100 000 kronor.

– Vi hörde från Smålandsposten att förskolelärarna behövde hjälp att samla in pengar till pojkens operation. Då tänkte vi ”det här går inte, vi måste hjälpa till”, säger Jamal Abdi Nor.

Varken Jamal eller Mohammed kände familjen sedan tidigare. 

– Han kommer att kunna gå efter operationen, det är det viktiga. Pengar är inte viktiga, säger Jamal Abdi Nor.

► LÄS MER:  Ettårings huvud slets av i bilkrasch – räddad av mirakeloperation

Tack vare insamlingen kommer Neo att få sin operation i New Jersey, USA, den 26 mars. Sedan kommer det ta en månad upp till ett år innan Neo lär sig att gå.

– Joseph har sagt att han haft patienter med värre problem än Neo som lärt sig gå inom en månad, säger Faton.

Neos familj är otroligt tacksamma gentemot förskolelärarna och alla som har bidragit till att Neo kan få sin operation.

– Det här är så stort. Jag känner bara kärlek, jag ser på människor på gatan på ett annat sätt eftersom vem som helst kan ha bidragit och vi har fått så många lyckönskningar, säger Faton.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset