Emily Blunt är en av skådespelarna som protesterat mot klacktvånget i Cannes.
Emily Blunt är en av skådespelarna som protesterat mot klacktvånget i Cannes.

Klädkoden under världens mest prestigefyllda filmfestival i Cannes väcker nu protester efter att kvinnor utan klackskor inte släppts in på visningar. Bland annat lovar skådespelarna Josh Brolin och Benicio Del Toro att bära klackar i protest.

När flera kvinnor under filmfestivalen i Cannes skulle se en förhandsvisning av filmen Carol stoppades de från att gå på röda mattan. Anledningen? Att de inte bar klackskor.

Detta har nu väckt protester, både på Twitter under hashtagen #flatgate, och bland filmfolket på festivalen.

– Alla borde egentligen ha klackfria skor. Vi borde inte ha högklackat ändå, det är min åsikt, sa skådespelaren Emily Blunt under en presskonferens enligt The Hollywood Reporter.

Hollywood Reporter påstår sig ha sett flera skådespelare gömma sina låga skor under långa klänningar för att dölja att de inte har högklackat. Men enligt festivalgeneralen Thierry Fremaux stämmer det inte att kvinnor måste ha högklackat under festivalen.

– Ryktet att festivalen kräver att kvinnor bär högklackade skor är ogrundat, skrev han på Twitter.

Trots det påstår sig flera källor att de inte släppts in på röda mattan och förhandsvisningar på grund av att de inte haft klackar på sig.

►LÄS MER: Röda mattan utlagd i Cannes

I samband med ”flatgate” planerar bland annat regissören Denis Villeneuve att arrangera en protest mot det påstådda klacktvånget.

– Benicio Del Toro, Josh Brolin och jag kommer att gå i högklackat, sa han på presskonferensen för sin film Sicario enligt The Hollywood Reporter.

Den strikta klädkoden under Cannes filmfestival är extra känslig i samband med att festivalen mött mycket kritik för den brist på kvinnliga filmskapare många anser att den har. Både i år och förra året deltog bara två kvinnliga regissörer i tävlingen om bästa film.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset