Sultan Hassanal Bolkiah.
Sultan Hassanal Bolkiah.

Världsledare och kändisar tog till sociala medier efter att Brunei meddelade att sharialagar, där hbtq-personer skulle stenas till döds, skulle införas. Nu backar sultanen.

De nya sharialagarna som sultanen, Hassanal Bolkiah, ville införa skulle inneburit att hbtq-personer i Brunei kunde straffas med att piskas eller stenas till döds. Även otrohet skulle straffats med döden.

LÄS MER: Vill stena homosexuella – nu reagerar hela världen mot Bruneis sharialagar

Uppmanade till bojkott

Nu rapporterar AFP att sultanen backar i sitt beslut, detta på grund av den massiva kritik landet har fått.

Bland annat sade FN:s kommisionär för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet, att införa lagarna vore ett ”allvarligt bakslag för skyddet av mänskliga rättigheter i Brunei”.

Skådespelaren George Clooney uppmanade till total bojkott av alla hotell som ägs av investmentbolag som har kopplingar till Brunei.

LÄS MER: EU-valet 2019: 15 viktiga ord och begrepp att ha koll på

”Förändrar ingenting”

Hassanal Bolkiah sade i ett tal att det förekommit många frågor och missförstånd gällande den nya lagen.

– Både den allmänna lagen och sharia jobbar för att försäkra fred och harmoni i landet, sade sultanen Hassanal Bolkiah.

Enligt människorättsorganisationer förändrar dock inte beslutet att inte införa dödsstraff någonting. Lagen finns fortfarande kvar.

– Det förändrar ingenting. Det här uttalandet gör ingenting för att adressera oron över de andra mänskliga rättigheterna som berörs av sharia, säger Matthew Woolfe, grundare av The Brunei Project, till AFP.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset