Ving slopar resor till bland annat Seaworld.
Ving slopar resor till bland annat Seaworld.

Trots kritik riktat mot djurparken Seaworld väljer miljontals turister att åka dit varje år. Nu slutar flera resebolag, bland annat svenska Ving, att anordna resor till platser där späckhuggare är i fångenskap.

Resebolaget Thomas Cook Group, där svenska Ving ingår, har infört en policy gällande utflyktsmål där man besöker djur. Ett steg i detta blev att ta bort resor till den kritiserade akvarieparken Seaworld, dit många åker för att beskåda späckhuggare i fångenskap.

”Vi utvärderar löpande vår djurpolicy och precis som när vi tog beslutet att ta bort elefantridning och elefantshower för några år sedan har vi lyssnat på våra kunder och experter inom branschen”, säger Fredrik Henriksson, kommunikationschef Ving/Thomas Cook Northern Europe, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Bilderna inifrån: Svenska kycklingfarmar anklagas för djurplågeri

Förutom Seaworld kommer Thomas Cook Group även att bojkotta resor till Loro Parque. Beslutet, säger företaget, grundar sig i både kritik från kunder, samt forskning.

”Det här var inget beslut som vi såg lätt på. Vi har aktivt samarbetat med en rad djurhållningsexperter de senaste 18 månaderna och tagit del av de vetenskapliga bevis som de har försett oss med”, skriver Thomas Cooks koncernchef Peter Frankhauser i ett blogginlägg.

Djurens Rätt hyllar beslutet

Kritiken mot Seaworlds hanterande av späckhuggare tog fart efter den omdebatterade dokumentären ”Blackfish” från 2013. Enligt Djurrättsorganisationen PETA ska minst 40 späckhuggare och ett dussintal delfiner dött på Seaworld efter kallbrand, hjärt- och kärlsjukdomar och kroppsliga skador, uppger Expressen.

LÄS MER: UD: Det här ska du tänka på innan du reser

Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt, hyllar resebolagets beslut och menar att kunskapen om späckhuggare är större i dag än tidigare.

”Vi vet att det inte är möjligt att tillgodose späckhuggares behov av utrymme på djurparker. Djurens Rätt välkomnar att en så viktig aktör som Thomas Cook och svenska Ving fattat ett beslut som är det rätta för späckhuggarna, men också det rätta för resenärerna som vi ser har en större etisk medvetenhet i dag”, säger hon i pressmeddelandet.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset