Danska TV2 rapporterar om att danska nattklubbar har språkkrav för sina gäster.
Danska TV2 rapporterar om att danska nattklubbar har språkkrav för sina gäster.

Nattklubben ”Buddy Holly” i danska Sønderborg har språkkrav på sina gäster. Kan de inte danska, tyska eller engelska får de inte komma in. ”Man drar alla över en kam” säger Claus Juul, på Amnesty International till danska TV2.

I en rad reportage i danska TV2 har uppgifter om att ett ökat antal kvinnor uppgett att de utsatts för sexuellt ofredande av vad som påstås vara ”utländska män” när de gått ut på nattklubb. I ett fall utreds händelserna av polis. 

► LÄS MER: Danmark ska ta flyktingars värdesaker för att betala mottagandet 

Uppgifterna om ofredande har fått nattklubbsägare att skärpa säkerheten. Nattklubben ”Buddy Holly” i Sønderborg är en av dem, de har språkkrav på sina gäster. För att få komma in på Buddy Holly måste gästerna kunna danska, tyska eller engelska. Enligt ägaren har de haft språkkrav på sina gäster i flera år, men att frågan aktualiserats den senaste tiden. 

– Vi har några regler för att våra gäster ska få en trevlig upplevelse och känna sig trygga, säger Tom Holden, Buddy Hollys ägare till TV 2. 

► LÄS MER: Man kom flygande på nattklubb – landade på Camillas fot 

Språkkravet fördöms av Amnesty: 

– Man kan inte skapa en generell regel, som säger att man inte blir insläppt bara för att man kommer från ett visst land, säger Claus Juul, juridisk rådgivare på Amnesty International till TV2. 

Krögarnas branschorganisation i Danmark menar att det är en ”säkerhetsutmaning” i de fall då man inte kan kommunicera med gästerna. Men argumentet får kritik från Amnesty International: 

– Självklart kan man kommunicera med folk, om det sker något av säkerhetsmässig karaktär - också även om de inte kan prata danska, säger Claus Juul. 

► LÄS MER: Ica-butik skrev lapp om "våldsamma blattar" – utreds för diskriminering

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset