Socialnämndens ordförande Petri Salonen berättar att kommunen backar och nu letar nytt boende till de ensamkommande flyktningbarnen. 
Socialnämndens ordförande Petri Salonen berättar att kommunen backar och nu letar nytt boende till de ensamkommande flyktningbarnen. 

Det blir inget boende för ensamkommande flyktingbarn vid Vedelsömalmsskolan i Haninge i Stockholm. ”Det har framförts mycket fientliga åsikter och vi vill skydda barnen”, säger socialnämndens ordförande Petri Salonen.

Haninge kommun har beslutat att ordna ett boende till 32 ensamkommande flyktingbarn. Tanken var att detta boende skulle byggas intill Vedelsömalmsskolan och kommunen bjöd in föräldrar till barnen som går i skolan och grannar till skolan för att informera om att de skulle ansöka om bygglov.

►LÄS MER:  Kommunen höll möte om nytt flyktingboende – då bröt kaos ut

Men mötet spårade ur när över 500 personer försökte ta sig in och många uttryckte oro över hemmet. Stämningen blev hätsk och i flera fall hotfull där personer skrek att de ensamkommande barnen kommer att ”våldta våra barn” och att brottligheten kommer att öka.  

Nu backar kommunen om sina planer. På sin hemsida skriver de att kommunen inte går vidare med planerna på hem för vård och boende vid Vendelsömalmsskolan.

– Vi har tagit beslutet om att inte gå vidare med planerna på grund av oroligheterna som uppstått, utan söker andra alternativa lösningar, säger socialnämndens ordförande Petri Salonen (C) och fortsätter:

– Det har framförts mycket fientliga synpunkter mot boendet och mot barnen. Det har lett till oro från föräldrar att detta skulle göra skolan otrygg. För oss är det viktigt att få boenden på plats relativt snart och därför går vi vidare.

►LÄS MER:  Ensamkommande varnas för att gå ut

Förutom kritiken under mötet har kommunen tagit emot en del mail från oroliga föräldrar och på sociala medier kritiseras förslaget att förlägga hemmet vid en skola. Dagen innan mötet lade en högerextrem sajt ut en bild på inbjudan till informationsmötet.

Vet ni att de åsikter som framförts är från dem som bor i kommunen?

– Jag vet att information om att mötet skulle hållas har spridit sig på högerextrema sajter men kan inte ha någon kommentar kring det eller exakt vilka som varit där. Men är det så att ledande högerextrema varit på plats är det allvarligt, då vi bjöd föräldrar och grannar för att prata om planerna.

Ni har flera boenden för ensamkommande i kommunen, upplever ni att oron över denna är befogad?

– Vi har redan ett antal boenden på kommunen och har inga som helst problem med dem. Det ena och andra påstods på mötet och det var svårt att följa upp där och då eftersom det som påstods var rent felaktigt. Det är klassiskt att man lyfter fram brott på ett felaktigt sätt – det var väldigt svårt att där och då ta argumentationen men den syftar på att spä en oro för föräldrar och grannar.

– Men vi tar den oron som föds på allvar och framförallt är det viktigt att vi hittar trygga alternativa platser att förlägga hemmet för de ensamkommande barnen, säger Petri Salonen. 

►LÄS MER:  Mottagande av ensamkommande granskas

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset