På P3 Guld- och Guldbaggegalan fick vi se två av många metoo-relaterade manifestationer.
På P3 Guld- och Guldbaggegalan fick vi se två av många metoo-relaterade manifestationer.

Metoo är historien om en hashtag som mynnade ut i en revolution. Kvinnor, såväl privatpersoner som branscher, slöt upp för att gemensamt säga ifrån mot de övergrepp de i åratal fått utså. Här är några av händelserna som har ägt rum i nöjesvärlden efter hashtaggens spridning.

Golden Globe

Under Golden Globe-galan tidigare i år arrangerades en aktion där deltagarna, kvinnor som män, gick klädda i svart. Rörelsen Time’s up var initiativtagare till aktionen. Såväl programledare som pristagare talade gripande på galan om vittnesmålen, och ibland skämtsamt om förövarna. Mest uppmärksamhet fick Oprah under sitt tal. Ett tal som drog igång spekulationer om att hon eventuellt skulle kandidera till presidentposten.

Oprah Winfrey höll ett uppmärksammat tal under Golden Globe. Foto: IBL

Guldbaggegalan

Precis som Golden Globe anordnade den svenska filmeliten en manifestation i samband med Guldbaggegalan. På röda mattan kom de, i takt till trummor, inmarscherade hand i hand. Väl på galan ställde sig drygt 50 kvinnor upp för att äntra scenen tillsammans. Mia Skäringer tog ton och sa: ”Nu tar vi det här steget tillsammans, för dem som gått före, och för dem som kommer efter, för våra systrar och för våra bröder. Tystnad, tagning, varsågoda”. Manifestationen möttes av stående ovationer i salongen.

Svenska skådespelerskor vittnade om sexuella övergrepp under årets Guldbaggegala. Foto: IBL

Metoo-bok

Bara veckor efter att metoo-rörelsen tog fart släpptes den första boken i ämnet på den svenska marknaden. ”Me too – så går vi vidare” är en antologi som samlar vittnesmål under #metoo. Huvudredaktör är författaren och programledaren Alexandra Pascalidou. Syftet är enligt bokens upphovspersoner att hålla debatten vid liv och att inkludera grupper som inte tidigare känt till rörelsen.

LÄS MER: #Metoo sprider sig till den muslimska världen

P3 Guldgalan

Under årets P3 Guldgala ställde sig artisterna Rebecca & Fiona på scenen för att hålla ett känslomässigt tal om metoo. ”Vi ser er, vi vet vilka ni är. Ni, ni är svagare än någonsin”, sa de och refererade till de män som trakasserat och ofredat kvinnor genom åren.

Rebecca och Fiona känslomässiga tal under P3 Guldgalan. Foto: IBL

Dokumentär om metoo

Den Oscarsvinnande skådespelaren Jennifer Lawrence håller för närvarande på att spela in en film om metoo- och Time’s up-rörelsen i USA. Det ska komma att bli en serie i flera delar, rapporterade nyligen Entertainment Weekly. Lawrence själv var en av rösterna i samband med att filmmogulen Harvey Weinstein hängdes ut, vilket blev startskottet för hela metoo-rörelsen.

LÄS MER: Harvey Weinstein-skandalen – här är allt du behöver veta

Dokumentär om Weinstein

Filmskaparen som bland annat var delaktig i ”Searching for sugar man”, Simon Chinn, håller i detta nu på att skapa en dokumentär om Harvey Weinstein. Dokumentären kommer att innehålla intervjuer med vittnen, däribland många kända skådespelare, vilket TT tidigare rapporterat.

Foto: Faksimil

Årets person i Time

Varje år utnämner tidningen Time ”Person of the year”. 2017 gick utmärkelsen inte till en enskild person, utan till hela rörelsen metoo. På omslaget av tidningen fanns Taylor Swift, Adama Iwu, Ashley Judd, Isabel Pascual, Susan Fowler och en anonym armbåge. Just armbågen har skapat en hel del spekulationer i efterhand. Senare beskrev Time själva att det var en ung kvinna från Texas som fallit offer för sexuella ofredanden. Hon valde att vara anonym för att inte skada hennes familj, enligt tidningen.

Nöjesrelaterade rörelser i kölvattnet av metoo

#timesup

Den första januari 2018 såg rörelsen sitt ljus, som en konsekvens av vad som kallats ”Weinstein-effekten”. Rörelsen består av kända nöjesprofiler i USA, så som Emma Watson, Kate Winslet och svenska Noomi Rapace, som vittnade om övergrepp och trakasserier i Hollywood. Deras huvudsakliga syfte är att ekonomiskt stötta kvinnor i rättsprocesser gällande sexuella övergrepp och trakasserier.

#tystnadtagning

Hundratals svenska skådespelerskor slöt i november 2017 upp för att belysa problemen i filmbranschen. Regissörer, teaterchefer, producenter och medskådespelare som enligt vittnesmålen ofredat, missbrukat sin makt och på andra sätt betett sig tvivelaktigt mot sina kvinnliga kollegor.

#närmusikentystnar

Över 2 000 kvinnor i musikbranschen, däribland Silvana Imam, Sabina Ddumba och Zara Larsson, gick ut med sin protest #närmusikentystnar i slutet på förra året. Inte bara artister, utan även övriga delar av branschen; producenter, låtskrivare och musikförläggare, vittnade om sexism, övergrepp och den tystnadskultur som de i årtionden fått utstå.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset